Hier kun je binnenkort een van Máxima’s iconische japonnen van dichtbij bekijken

Naast dit prachtstuk zijn er ook jurken van koningin Wilhelmina, koningin Juliana en prinses Beatrix te bewonderen.

Liefhebbers van (koninklijke) couture, opgelet! Aanstaande zaterdag openen de Nederlandse musea hun deuren weer. Dat betekent ook dat we een bezoek kunnen brengen aan deze modetentoonstelling met een royal tintje.

Haute bordure

Hoe graag we het ook zouden willen, een kijkje nemen in de kledingkast van koningin Máxima zal altijd een droomscenario blijven. Een kleine troost: wel krijgen we nu de kans om een van Máx's meest bekende jurken van heel dichtbij te bekijken.

Je moet er alleen even voor afreizen naar Leeuwarden. In het Fries Museum is van 5 juni tot en met 18 juli 2021 de tentoonstelling Haute Bordure te zien. De expositie staat, de naam zegt het al, geheel in het teken van borduren.

Verwacht daarbij zeker geen standaard merklappen: in het museum worden de mooiste handgemaakte borduurwerken uit de Nederlandse couture tentoongesteld. Met als een van de prachtstukken de Jan Taminiau-japon die koningin Máxima droeg tijdens Prinsjesdag 2015 en die ook vereeuwigd is op de staatsieportretten van de vorstin.

Beeld: © RVD – Erwin Olaf

Leuk detail: Koningin Máxima heeft deze jurk zelf uitgekozen voor de tentoonstelling en het zou een van haar lievelingsstukken zijn. Er zit dan ook uren werk in de japon: Jan Taminiau onthult dat een team van ruim twintig man vijf maanden lang aan de Prinsjesdagjurk heeft gewerkt. Het patroon is eerst op de organza geschilderd en vervolgens versierd met kralen en gouddraden. Voor een knap staaltje borduurwerk is heel wat geduld nodig!

Achter het patroon op de jurk gaat een bijzonder verhaal schuilt. De bloesem, camelia's en kraanvogels zijn gebaseerd op het behang van de Japanse zaal in Paleis Huis ten Bosch. Het was een boek over dit behang dat een jonge Jan Taminiau inspireerde om te gaan borduren en ontwerpen, lang voordat hij een van de favoriete couturiers van de bewoonster van dit paleis werd.

Feest der herkenning

Het museum noemt de tentoonstelling 'een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans'. Naast Jan Taminiau komen ook ontwerpers als Viktor & Rolf en Edwin Oudshoorn aan bod.

Er schitteren heel wat avondjaponnen in de museumzalen, maar je kunt je ook vergapen aan blouses, jasjes, schoenen en hoofddeksels.

De jurk van Máxima is niet het enige koninklijke kledingstuk dat te zien is in het museum. De Prinsjesdagjapon verkeert in goed gezelschap, want de tentoonstelling omvat ook stukken van koningin Wilhelmina, koningin Juliana en prinses Beatrix.

Zo is er de japon die koningin Wilhelmina droeg op haar staatsieportret uit 1912, een met Swarovski-kristallen bezaaide japon van koningin Juliana uit de jaren zestig en de jurk die prinses Beatrix droeg op de vooravond van haar huwelijk in 1966.

Het Fries Museum opent vanaf 5 juni haar deuren weer. Reserveren vooraf aan je bezoek is verplicht en doe je hier.

Lukt het je niet om af te reizen naar de Friese hoofdstad? Op hautebordure.friesmuseum.nl is de tentoonstelling ook online te bekijken.

Bron: Fries Museum, NOS, LINDA. | Beeld: Brunopress, © RVD – Erwin Olaf, Instagram

Laatste nieuws