Prinses Charlotte en Baby Sussex hebben meer gemeen dan je zou denken

"Waar ze dus eigenlijk ook mee zeggen: er is nog steeds contact."

Lees ook

Dit weekend kwam het hoge woord eruit: de Sussex'jes zijn een gezin van vier.

Hertogin Meghan is afgelopen vrijdag bevallen van een gezonde dochter, baby Lili, in het ziekenhuis in Santa Barbara. Haar naam is onder meer een eerbetoon aan Queen Elizabeth en prinses Diana, maar heeft ondertussen óók een hoop gemeen met een ander lid uit de koninklijke familie: prinses Charlotte.

Harry en Meghan vertelden eerder al over de betekenis achter de naam: “Ze is vernoemd naar haar overgrootmoeder, koningin Elizabeth, wiens bijnaam voor intimi Lilibet is. Haar tweede naam, Diana, is gekozen om een eerbetoon te brengen aan haar geliefde oma, de prinses van Wales.” Baby Sussex heeft als roepnaam de naam Lili gekregen. De dochter van prins William en hertogin Kate, prinses Charlotte heet voluit: Charlotte Elizabeth Diana Mountbatten-Windsor. Terwijl de eerste naam een knipoog is naar haar grootvader, prins Charles, brengen de laatste twee een ode aan haar grootmoeder en overgrootmoeder. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de pasgeboren Lili.

Prins Harry heeft wel eerst toestemming gevraagd aan Queen Elizabeth om haar koosnaam door te geven aan zijn dochter. Ook andere familieleden zouden al voor de geboorte van Lili op de hoogte zijn geweest van deze keuze. Maar wij hadden misschien óók al kunnen weten dat prins Harry deze naam in het vizier had. In 2019, toen hertogin Meghan in verwachting was van haar eerste kindje en de Sussex’jes een bezoek aflegden aan een schoolklas, vroeg prins Harry aan een moeder hoe zij de naam van haar dochter Lily spelde. Dus ook voor de eerste baby, die later een jongetje bleek te zijn, hadden ze deze roepnaam waarschijnlijk al in gedachten. Dat de volledige naam echter Lilibet is geworden, had niemand verwacht. Volgens koningshuisdeskundige Marc van der Linden is het een mooi gebaar. “Ze kiezen wel heel duidelijk voor de privénaam van Elizabeth,” vertelt hij. “Waar ze dus eigenlijk ook mee zeggen: er is nog steeds contact.”

Beeld: BrunoPress, Misan Harriman

Laatste nieuws

Zie ook