Op deze betekenisvolle plek komt het standbeeld van prinses Diana te staan

Prins Harry en prins William onthullen op 1 juli het langverwachte standbeeld van hun moeder.

Ter ere van Diana's zestigste geboortedag wordt er op 1 juli een standbeeld onthuld van de wereldberoemde prinses. De tuin waarin het beeldhouwwerk wordt geplaatst, is speciaal aangepast voor Lady Di.

Diana’s standbeeld

Het stond al lang op de planning: een hereniging van prins William en prins Harry, waarbij de broers een standbeeld van hun moeder zouden onthullen. Maar het bleef tot voor kort onzeker of de bijzondere herdenking echt door zou gaan – een familieruzie, een pandemie en een pasgeboren babydochter speelden daarbij geen kleine rol. En ook gingen er een paar jaar overheen voordat het standbeeld zelf helemaal naar wens was. Het is ook geen kleinigheidje om 's werelds meest beroemde royal in steen te moeten vereeuwigen, maar uiteindelijk mocht beeldhouwer Ian Rank-Broadley de taak op zich nemen. Een royal connectie was er al, want hij is ook de kunstenaar achter de beeltenis van de Queen op ieder Brits muntstuk.

Nu is het moment toch gekomen: het standbeeld van prinses Diana wordt onthuld in de Sunken Garden van Kensington Palace, het paleizencomplex waar prins William en hertogin Kate momenteel wonen. De 'gezonken tuin' heeft speciaal voor de plaatsing van het beeld een volledige make-over ondergaan.

Sunken Garden

Dat het standbeeld van Lady Di in de Sunken Garden komt te staan, is geen willekeurig beslissing. De prinses woonde zelf jarenlang in Kensington Palace en deze laaggelegen paleistuin was een van haar favoriete plekken.

“Toen ze in Kensington Palace woonde, kwam de prinses van Wales regelmatig de veranderende bloemen bewonderen in de Sunken Garden. Ze stopte altijd even om met mij of de andere tuinmannen die de tuin onderhielden te praten”, herinnert Graham Dillamore, Deputy Head of Gardens, zich. De opper-tuinman heeft er ook voor gezorgd dat de hele tuin nu is getransformeerd tot één groot eerbetoon aan de prinses.

“We hebben de favoriete bloemen van de prinses in het ontwerp verwerkt. Ik hoop dat de bezoekers van de paleistuinen genieten van de vredige setting en een momentje nemen om na te denken over het leven en de nalatenschap van de prinses”, aldus Graham. Hij liet er vergeet-me-nietjes planten, de toepasselijke lievelingsbloem van prinses Diana. Verder zullen er in de tuin honderden witte tulpen en witte rozen tot bloei komen.

Ook volgens tuinman Sean Harkin was de Sunken Garden een geliefde plek bij Diana. “Ze ging graag wandelen of joggen in het park en als het nog vroeg en stil was, maakte ze een praatje met de tuinmannen.”

De Sunken Garden bij Kensington Palace. Op het plateau op de voorgrond komt het standbeeld van prinses Diana te staan. Beeld: Brunopress

In 2017 lieten prins Harry en Meghan Markle ook hun officiële verlovingsfoto's maken in de Sunken Garden, zodat prinses Diana toch een beetje bij het speciale moment was. Dat jaar was het twintig jaar geleden dat Lady Di overleed en was de tuin ook al tijdelijk getransformeerd tot een memorial garden ter ere van de prinses.

Beeld: Brunopress

Mocht je nog een bezoekje aan Londen in het vooruitzicht hebben, dan kun je de lievelingstuin van Diana zelf bewonderen. De tuinen van Kensington Palace zijn gratis toegankelijk voor bezoekers.

Bron: Hello, The List | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws