Hertogin Kate openhartig over moederschap: ‘Zelfs met hulp is het een grote uitdaging’

"Ze is niet bang om te delen dat ook zij moeilijkheden tegenkomt."

Lees ook

Drie kinderen opvoeden? Zelfs in een groot paleis en met een nanny aan je zijde is het een hele klus, doet hertogin Kate uit de doeken.

Liefdadigheid

De hertogin van Cambridge richt zich met haar liefdadigheidswerk heel vaak op ouders en (jonge) kinderen. Onlangs nog richtte Kate haar eigen stichting op, maar nog altijd schuift ze aan bij andere organisaties en goede doelen die zich inzetten voor gelukkige jonge jaren. Mensen die de hertogin op die manier te spreken krijgen, zijn vaak verbaasd over de openhartige manier waarop Catherine over haar eigen ervaringen als moeder spreekt – iets dat de Britse royals vroeger liever binnen de paleismuren hielden.

“Ik werd geraakt door haar oprechte interesse”, vertelt Cat Ross, hoofd van een vrijwilligersproject voor nieuwe moeders, over haar ontmoeting met de hertogin. “Kate was niet bang om de moeilijkheden te delen die ze zelf tegenkomt in het ouderschap. Ze herkent echt wat families doormaken doordat ze zelf drie kinderen opvoedt.”

Grote uitdaging

Kate laat inderdaad in interviews ontglippen dat ook voor haar het moederschap niet alleen maar over rozen gaat. “Moeder worden is een geweldige ervaring”, vertelde ze eerder .”Maar soms is het ook een enorme uitdaging – zelfs voor mij terwijl ik hulp thuis heb, wat de meeste andere moeders niet hebben. Niets kan je voorbereiden op de overweldigende ervaring van het moeder worden. Het is een mix van ingewikkelde gevoelens van geluk, uitputting, liefde en zorgen.”

“Er is geen boek met regels, er is geen goed of fout – je moet het zelf bedenken en je best doen om voor je familie te zorgen”, vervolgt Kate. “Voor veel moeders, waaronder ook ikzelf, kan dit leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen of gevoelens van onwetendheid. Het is prima om te praten over het moederschap als een geweldig iets, maar we moeten ook praten over de stress en de inspanning die erbij komt kijken. Het is oké om het niet makkelijk te vinden. Hulp vragen moet niet gezien worden als een teken van zwakte.”

Oma’s hulp

Hulp vragen doet hertogin Kate zelf ook, en niet alleen van haar supernanny. Kate's eigen moeder is onmisbaar, weet Cambridge-expert Katie Nicholl. “Carole rijdt regelmatig door de gouden hekken van Kensington Palace in haar Land Rover. Er is geen beveiliging, want iedereen kent haar. Ze komt langs om te helpen met bedtijd en badtijd. Ze is echt onmisbaar.”

De eerste maanden na de geboorte van prins George probeerden prins William en hertogin Kate het nog zonder nanny te stellen. Volgens Nicholl kozen de Cambridge'jes hiervoor om hun eerste zoon een zo normaal mogelijke opvoeding te geven. Erg goed in hun royal werkschema bleek dit idee echter niet te passen. “Kate vertrouwde toe aan de Queen dat ze het erg moeilijk vond om geen fulltime nanny te hebben en in haar eentje voor George te moeten zorgen.” Waarna Maria Borallo ten tonele verscheen, de nanny die nog altijd meehelpt bij de opvoeding van George, Charlotte en Louis.

Bron: Marie Claire UK, Nine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook