5x waarom kroonprinses Mette-Marit zo leuk is

Als iemand niet opgeeft is het de kroonprinses van Noorwegen wel.

Lees ook

De prinses werd geboren als Mette-Marit Tjessem Høiby in 1973 en is de echtgenote van de Noorse kroonprins Haakon.

Ze viert vandaag haar 48ste verjaardag. Beau Monde zet de vijf redenen (het hadden er met gemak 48 kunnen zijn) waarom de Noorse kroonprinses zo leuk is op een rij.

Royal Doorzetter

Als iemand niet opgeeft is het de kroonprinses van Noorwegen wel. Een dag nadat het hof in Oslo bekend maakte dat Mette-Marit van Noorwegen lijdt aan chronische longfibrose was het business as usual voor de kroonprinses. In een toelichting liet ze doorschemeren dat ze het voortaan vaker rustiger aan zou moeten doen, maar wel wilde proberen zo veel mogelijk te blijven deelnemen aan de officiële agenda. Om haar goede wil te tonen (en misschien ook wel omdat ze een goede dag had of de ontstane onrust weg wilde nemen) was ze dan ook gewoon aanwezig bij het regeringsdiner, een gala dat sinds 1906 wordt gehouden. Nou, dan weet je van doorzetten hoor.

Lekker normaal gebleven

In 1999 – het was een goed jaar voor burgermeisjes met tiara-ambities – kreeg Mette-Marit Tjessem Høiby verkering met kroonprins Haakon van Noorwegen. Hij smoor, zij verliefd, Noorwegen kritisch: ze had al een zoontje en had er toen ze wat jonger was leuk op los geleefd. Het leverde een lekker gesloten lichaamshouding en een milde 'rot op-blik' op. Mette-Marit compenseerde haar 'kleurrijke verleden' (lees: ze ging wel eens uit en ze slikte wel eens een pretpil) door zich te ontpoppen als een nerveuze muis en liet zelfs haar haar donkerder kleuren om maar degelijk te lijken. Zowel zij als zoontje Marius werden echter nadrukkelijk geaccepteerd door de koninklijk familie, wat mevrouw Høiby “een enorme steun” noemde. Sinds haar huwelijk in 2001, en vooral sinds de komst van prinses Ingrid Alexandra, is Mette-Marit enorm gegroeid in haar rol als Noorse Moeder Aarde.

Blonde koningin

 © BrunoPress

Prins Haakon wacht met smart op zijn Grote Promotie, maar ja, je zal als troonopvolger maar een werklustige vader hebben. Het zal de Noorse koning sieren, zijn taken over te geven aan zijn zoon. Niets is zo vervelend dan een verplichte troonsbestijging, omdat er iemand gestorven is. Koning Harald is en blijft een enthousiaste troonzitter. Maar wie weet, komt hier binnenkort verandering in. De prins is ook wel toe aan wat meer doen dan lintjes knippen en wuiven op Nationale feestdagen, en we gunnen 'm het lot als eeuwige kroonprins (kuch prins Charles) ook niet. En ook wij zijn toe aan een blonde Noorse koningin op de troon.

Leuke moeder van drie

MM is trotse moeder van drie kinderen, twee kinderen (prinses Ingrid-Alexandra uit 2004 en prins Sverre uit 2005) met kroonprins Haakon van Noorwegen en voordat ze de prins leerde kennen, was ze een alleenstaande moeder van zoon Marius Borg Høiby uit 1997. De drie kinderen zijn een groot compliment van het moederschap van Mette-Marit. Alle drie zijn het leuke jong volwassenen die goed weten wat hun toekomstige rol inhoudt en daar graag hun steentje aan bijdragen. Zo gaan ze geregeld mee op een werkbezoek of hijsen ze zich in het Nationaal Pak tijdens de Nationale Feestdag van Noorwegen. Het getuigt ook van warmte en liefde hoe de kleine Marius al vanaf vroeg opgenomen werd in de Noorse koninklijke familie. Dan heb je het als (alleenstaande) moeder goed voor elkaar. Kudos aan MM!

Vlammend in Fashion!

 © BrunoPress

De (vele!) sack-the-stylist-momentjes willen we liever vergeten, toch komt de prinses geregeld met een waanzinnige outfit op de kloppen. Vlammend in rood, kick-ass in hot pink, fonkelend in blauw, MM kan 't allemaal. Happy Birthday Prinses!

Beeld: BrunoPress, Het Noorse Koningshuis

Laatste nieuws

Zie ook