9 dingen die je vast nog niet wist over de trouwjurk van prinses Diana

Om de bruidsjurk van prinses Diana geheim te houden tot de grote dag, moest je een aantal back-upplannen hebben.

Lees ook

Hoewel de romance tussen Lady Di en prins Charles in tranen is geëindigd, was 29 juli 1981 een onvergetelijke dag.

In 1981 vroeg Diana de ontwerpers Elizabeth en David Emanuel haar bruidsjurk te ontwerpen – een cruciaal moment in de carrières van de toen jonge ontwerpers. De jurk zou de geschiedenis in gaan als dé royal wedding bruidsjurk van Lady Di's trouwdag met prins Charles. Het ding had een waarde van ruim 150.000 pond en de zijden jurk was bezaaid met parels, antiek kant en pailletten. Dat zijn feiten die we als royalty-liefhebbers natuurlijk allang wisten, maar wist jij onderstaande 'geheimpjes' ook al?

De Royal Sleep paste niet

Als een echt sprookje arriveerde prinses Diana in een paardenkoets bij haar huwelijksceremonie. Er was maar één probleem: de sleep van zo'n bijna acht meter van haar bruidsjurk paste niet helemaal. De sleep moest “opgevouwen worden als een laken” om met prinses en al in de koninklijke koets te passen. Het resultaat? Een aanstaande bruid die met een verrimpelde sleep aankwam bij St. Paul's Cathedral.

Mocht er een bui komen…

De Emanuels creëerden een paraplu die bij haar jurk paste voor het geval het weer niet meewerkte.

Een groots geheim

Het werd een van de grootste 'geheimen' van dat jaar: want hoe zou de aanstaande prinses van Wales ten tonele komen op haar sprookjesbruiloft? De pers smulde ervan en deed er alles aan om Het Nieuwtje te onderscheppen. Ontwerpers Elizabeth en David wisten dat details van de jurk niet naar de pers uitgelekt mochten worden en speelden hier dol leuk op in door verkeerde stoffen in de vuilnisbak te doen zodat de pers ze konden vinden, aldus Matthew Storey, curator van de tentoonstelling Royal Style in the Making.

Lady Diana Spencer en kroonprins Charles op hun trouwdag in 1981 © BrunoPress

Something old, something new…

In overeenstemming met de traditie droeg prinses Diana iets ouds (antiek kant van Queen Mary), iets nieuws (de jurk zelf), iets geleend (de tiara van de familie Spencer) en iets blauws (een strik in het lijfje).

Wit? Uhm?

De zijden tafzijde van Diana's jurk was speciaal geweven en ivoor geverfd in plaats van puur wit.

Voor het geval dat..

De Emanuels waren voorbereid op elk scenario, zelfs een ongeluk op een trouwdag. Ze creëerden een extra rok als er iets op de jurk zou morsen en hadden zelfs een hele back-upjurk klaar mocht het ontwerp van de trouwjurk vóór de grote dag uitlekken.

Talloze aanpassingen

De jurk oogde niet alleen dramatisch, maar kwam ook met het nodige drama tot stand. Dat trouwen wat stress en twijfels met zich meebrengt, is algemeen bekend. Laat staan als je je jawoord gaat geven aan de aanstaande troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk. Diana viel naarmate de bruiloft dichterbij kwam af. Diana's boulimie was in de aanloop naar de trouwdag zo ernstig dat ze in een paar maanden tijd van maat 40 naar maat 36 ging. Het innemen bracht de naaister tot wanhoop, omdat de japon met de hand was geborduurd met parelmoeren pailletten en 10.000 parels die precies waren afgemeten op Di's grotere maat. “Bij elke passessie was ze weer dunner geworden. Elke keer moesten we het lijfje van de jurk innemen. Het maakte het er niet makkelijker op. Uiteindelijk waren er vijf lijfjes gemaakt en moesten de Emanuels zelfs op de dag zélf de jurk innemen.”

Hangertje met geluk

Hoewel het niet zichtbaar was op foto's, was er een verborgen geluksbrenger in Diana's jurk: een 18-karaats gouden hoefijzer-sieraad bezet met witte diamanten.

Foutje met parfum

Diana liep door het gangpad van de St. Paul's Cathedral en droeg een van haar favoriete geuren: Quelques Fleurs. Maar volgens haar visagist droeg het haar bijna. De 20-jarige bruid probeerde wat op haar polsen te doen, maar morste per ongeluk op haar bruidsjurk. Barbara Daly, haar visagist, onthulde dat het plan van de prinses was om gedurende haar dag de vlek bedekt te houden. Dit zou ze doen 'alsof het leek dat ze de voorkant van haar jurk optilde, zodat ze er niet op ging staan', in werkelijkheid was het dus een truc om de plek van de gemorste parfum niet zichtbaar te maken, waardoor ze al slepend naar het altaar liep.

Bron: People, Tatler, Royal Style in the Making | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook