Royal Russen: daar is de eerste bruiloft in honderd jaar!

De Romanovs geven elkaar vandaag het jawoord.

Het wordt de 'eerste Russische koninklijke bruiloft in honderd jaar' genoemd, de verbintenis van groothertog Georgi en Rebecca Bettarini. Vorige week trouwden de Romanovs al voor de wet, vandaag is de grootse ceremonie in de kathedraal van St. Petersburg.

Groothertog George Mikhailovich van Rusland, de (betwiste) opvolger van de laatste Russische tsaren, stapt vandaag in het huwelijksbootje met de Italiaanse Rebecca Victoria Bettarini. Of sinds vorige week eigenlijk 'Prinses Victoria Romanovna, want het burgerlijk huwelijk van de twee vond een week geleden al plaats.

Beeld: BrunoPress

De kersverse prinses heeft geen druppel blauw bloed, wat het Huis Romanov wel de nodige kopzorgen opleverde. Volgens de strenge opvolgwet van de Romanov’jes mag de groothertog niet beneden zijn stand trouwen, want dan zou hij zijn recht op de troon verliezen. Wat uitsluitend een theoretisch probleem is, want de Russische monarchie bestaat al sinds 1917 niet meer. Dankzij een nieuwe naam en een bekering tot de Russisch-orthodoxe kerk kan Rebecca in ieder geval toch met haar groothertog trouwen vandaag. Met de kennis dat ze 'slechts' een Doorluchtige Hoogheid wordt, en geen Keizerlijke.

Op 1 oktober trouwen de twee voor de kerk – met grootse ceremonie, tiara, belangrijke gasten, alle ingrediënten voor een royal wedding, behalve een echte koninklijke functie dan. Het sprookje wordt bovendien flink gesponsord, want de huidige Romanov'jes zijn niet erg vermogend, een banket voor zoveel gasten kost natuurlijk een lieve duit. Gelukkig kunnen de groothertog en de prinses een voordeeltje slaan uit hun succes op social media. In ruil voor een zoetsappige reclamepost op Instagram werd de champagne voor de hele bruiloft geregeld.

Voor de trouwringen vroegen ze Fabergé (ja, die van die peperdure paaseieren) wederom in ruil voor publiciteit en Instagram-likes. Geen slechte deal!

Om de kosten nog wat te drukken gaat het kersverse echtpaar (na een driedaags feest, dat wel) op huwelijksreis naar Siberië. Prinses Victoria zou daar als goed ingeburgerde Russische royal totaal geen probleem mee hebben. Want al is het met concessies en reclamedeals, ze heeft maar mooi de eerste royal wedding in een eeuw tijd op haar naam staan!

Beeld: BrunoPress

Bron: Reuters, Netty Royal, Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws