Sarah Ferguson blikt terug op dé beruchte hoed van dochter Beatrice: ‘Als ik inspraak had gehad…’

Als de hertogin van York iets aan de royal wedding van William en Kate had kunnen veranderen, dan was het de spraakmakende hoed van haar dochter geweest.

Lees ook

Het is een onvergetelijk hoofddeksel: de hoed waarmee prinses Beatrice ruim tien jaar geleden verscheen op de royal wedding van prins William en Kate Middleton. Zelfs Beatrices moeder Sarah Ferguson, de hertogin van York, heeft het er nog steeds over.

Spraakmakende zussen

Prinsessen Beatrice en Eugenie van York verworven wereldfaam door hun outfits bij de bruiloft van hun neef, prins William. De blauwe jurk van Eugenie en de 'toiletbril' of 'pretzel'-hoed van Beatrice vielen bij weinig mensen in de smaak. Tijdens en na de bruiloft waren de York-zusjes het mikpunt van spot en beiden belandden al snel op lijstjes van de 'slechts geklede bruiloftsgasten'. Uiteindelijk was het prinses Beatrice die het laatst lachte, want ze wist haar verfoeide hoed voor een enorm bedrag door te verkopen en haalde zo duizenden ponden binnen voor het goede doel. Toch is moeder Sarah Ferguson ook een decennium na de hoedenhysterie nog niet uitgepraat over het hoofddeksel van haar dochter.

Prinses Eugenie en prinses Beatrice bij de royal wedding. Beeld: BrunoPress

‘Andere keuze’

Sarah Ferguson, hertogin van York en aangetrouwde tante van prins William, was zelf niet aanwezig bij het koninklijke huwelijk van de eeuw. Ze was door een schandaaltje tijdelijk uit de gratie geraakt bij de Royal Family (ze probeerde voor duizenden euro's toegang tot haar ex, prins Andrew, te verkopen) en kreeg daarom geen uitnodiging.

Maar als ze er wel bij had kunnen zijn, dan had ze wel degelijk iets willen veranderen, vertelde Sarah jaren later in een interview voor 60 minutes. En wel de spraakmakende hoed van prinses Beatrice, haar oudste dochter. “Als ik erbij was geweest, dan zou ik ervoor gezorgd hebben dat de hoed, een paar dagen van tevoren, toch anders was geworden.”

Beeld: BrunoPress

Tranen gelaten

Een beetje aan de late kant, maar moeders wijze raad had een hoop tranen kunnen voorkomen. De kritiek op hun outfits ging de Yorkies niet bepaald in de koude kleren zitten. “Er werd een verschrikkelijk artikel over Beatrice geschreven en ze raakte er erg door van slag”, vertelt prinses Eugenie in een interview over de dag van de royal wedding. “Vlak voordat we naar buiten stapten, sloeg de twijfel toe en moest ze huilen. Ik troostte haar toen. Een uur later sloeg bij mij de twijfel toe en begon ik te huilen, en toen was Bea er voor mij.”

“We willen mensen laten zien dat we werkende, jonge, koninklijke vrouwen zijn, maar ook niet bang zijn om onszelf te laten zien”, zei prinses Beatrice er zelf over. “Tegenwoordig is het zo makkelijk om ervoor terug te schrikken wanneer je een perfect plaatje op Instagram ziet, maar het is belangrijk dat het echt blijft. Wij zijn echt.”

Bron: Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook