Feit of fabel: Krijg je na een scheerbeurt meer en dikker haar terug?

Gladdere benen zonder problemen!

Lees ook

Jouw ouders of schoolvrienden zullen het vroeger waarschijnlijk wel aan je verteld hebben: als je jouw lichaamshaar scheert, zal het donkerder en dikker terugkomen. Voor jou misschien een reden om over te gaan op een andere manier van ontharing, zoals waxen. Maar dit is helemaal niet nodig, want de veelgehoorde uitspraak blijkt helemaal niet te kloppen. Pak dus je scheermesje er maar weer bij! Wij geven tips voor een zo glad mogelijk resultaat.

Fabeltje

Dat haar donkerder en stugger terugkomt wanneer je het scheert, is een fabel (pfew!). Je haar groeit met een bepaalde dikte uit een haarzakje, dit is genetisch en hormonaal bepaald.

Stoppels kunnen wel wat puntiger en harder aanvoelen dan langere haartjes, waardoor het na een scheerbeurt misschien zo lijkt. Dit komt omdat je haren vlak afscheert, terwijl haartjes normaalgesproken in een punt groeien. Daarbij wordt haar simpelweg donkerder in de pubertijd, met of zonder scheermes. Daardoor kan het zo zijn dat je denkt dat je haar donkerder wordt door het scheren. Ook kan haar door bepaalde hormonen wat dikker of dunner worden.

Gelukkig maar, het scheren van je lichaamshaar met een scheermes is natuurlijk wel erg makkelijk. Ook is het een stuk minder pijnlijk dan bijvoorbeeld waxen!

Zo scheer je zo glad mogelijk

Het gebruiken van een scheermes is de beste manier om zo snel en pijnloos mogelijk een glad resultaat te krijgen. Maar dan moet je het wel goed doen, anders heb je ook veel kans op huidirritatie en wondjes. Doorloop dus al de onderstaande stappen goed.

Tip 1: Neem van tevoren een warme douche

Wanneer je een warme douche neemt, zullen je poriën open gaan staan. Hierdoor worden je haartjes zachter en kun je ze makkelijker scheren. Doe dit ‘s avonds, het tijdstip waarop je scheert heeft namelijk invloed op de gladheid.

Daarbij zijn de afvalstoffen na het douchen van je huid af, die er anders voor kunnen zorgen dat je scheermesje verstopt raakt. Om niet je mesje te laten verstoppen is het ook handig om je huid onder de douche een beetje te scrubben, zodat ook je dode huidcellen weg zijn. Doe dit wel maar maximaal één keer in de week.

Tip 2: Gebruik een scherp en schoon scheermesje

Een goed, schoon en scherp scheermesje is essentieel voor een zo glad en pijnloos mogelijk resultaat. Dus heb je een oud, bot mesje liggen? Vervang deze dan. Anders is de kans op huidirritatie vele malen groter en de kans op een gladde huid juist kleiner. Spoel tijdens het scheren het mesje regelmatig af om hem schoon te houden.

Tip 3: Verzorg je huid achteraf goed

Gebruik na het scheren altijd een verzorgende crème of (scheer)olie. Hierdoor herstelt je huid beter en heb je minder kans op irritatie. Succes met scheren!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook