Prins William vertelt hoe kerst bij de royals er echt aan toegaat

Wat staat er bovenaan het verlanglijstje van William? Van welk gerecht wordt er altijd te veel gegeten? Welke urenlange spelletjes worden er gespeeld? En welke kerstmuziek schalt er door de speakers op Sandringham? Prins William spills the tea!

Lees ook

Traditiegetrouw verzamelen de Britse royals zich ieder jaar op Sandringham, een van de landhuizen van de Queen, voor een groot gezamenlijk kerstfeest. Wat daar achter gesloten deuren gebeurt? Prins William vertelt over kerstfilms, veel te veel eten, Mariah Carey door de speakers en eindeloze potjes Monopoly. Royals, they’re just like us!

Kerst met de Windsors

In een nieuw interview met Radio Marsden, een radiozender van Londense ziekenhuizen, vertelt prins William voor het eerst uitgebreid over de kersttradities van zijn royal family. En hoe die zijn veranderd sinds hij zelf vader is. Jonge kankerpatiënten mochten vragen insturen, die hij een voor een beantwoord. De hertog van Cambridge blijkt een groot fan van de feestdagen!

“De hele familie samenbrengen tijdens Kerstmis is heel leuk, want het hele jaar door zijn we allemaal met onze eigen dingen bezig en zijn er weinig momenten waarop we echt samenkomen.”

Hoe meer zielen…

Dit jaar belooft het al helemaal een grote verzameling te worden. Drie van de vier pasgeboren achterkleinkinderen van de Queen gaan namelijk voor het eerst ook mee naar Sandringham. Er huppelen inmiddels aardig wat (achter)neefjes en -nichtjes rond. “Wanneer ik mijn kinderen zie met de kinderen van mijn neven en nichten is dat heel speciaal, ze vermaken zich geweldig wanneer ze met elkaar spelen. Kerstmis krijgt een nieuwe dynamiek wanneer je kinderen hebt. Plotseling is het een heel ander verhaal met lawaai en enthousiasme. Ik geniet van deze nieuwe versie van Kerstmis in mijn leven.”

Boven aan zijn verlanglijstje

De Koninklijke Hoogheden geven elkaar ook altijd kerstcadeautjes, maar prins William heeft zelf een bescheiden verlanglijstje. “Ik heb er nog niet eens veel over nagedacht want ik ben vooral bezig met wat mijn kinderen voor kerst willen. Maar ik zou graag mijn favoriete team, Aston Villa, hun voetbalwedstrijd zien winnen op Tweede Kerstdag.” Je kan het altijd op je lijstje zetten, Wills, wie kan de Kerstman wel wat regelen.

Beeld: BrunoPress

Familievermaak

Bij veel families zijn de kerstdagen de tijd om de bordspellen weer eens onder het stof vandaan te halen, en bij de royals is dat niet anders. “We zijn dol op Monopoly en Risk, dat is een leuk spel, het gaat uren door en uiteindelijk wordt iedereen chagrijnig omdat ze verliezen, maar ik vind het leuk”, vertelt de prins. En als het weer het toelaat, komen er ook nog wel eens schaatsen tevoorschijn. Maar een van de hoogtepunten van Kerstmis blijft toch wel het diner…

Prins George, prins Willaim, prinses Charlotte en hertogin Kate op Sandringham. Beeld: BrunoPress

Maag oprekken

“Eten is heel belangrijk voor mij tijdens kerst. Ik eet heel veel tijdens het diner. Er is altijd een klein beetje extra ruimte over in maag voor een extra hapje kalkoen of een worstje of een slok wijn. Ik ben dol op spruitjes met kalkoen, ovengebakken aardappels en worst.” Tijdens het uitbuiken is er tijd voor een kerstfilm. En da’s meestal dezelfde: Elf. “Die is heel grappig. Ik kijk hem elke kerst en ik moet er nog steeds om lachen.”

Feliz Navidad

Wat schalt er door de koninklijke speakers daar op Sandringham? Zijn favoriete kerstnummer allertijden is Feliz Navidad van Jose Feliciano. “Omdat het net een beetje anders is, net wat vrolijker. Maar ik zeg ook Mariah Carey, op wie ik ook dol ben.”

Bron: Marsden Radio via Nine.com.au | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook