Wie betaalt er eigenlijk voor de garderobe van hertogin Kate?

Dat ze er niet zelf voor betaalt konden we raden, maar wie doet dat dan wel?

Hertogin Kate Middleton gaat elke dag stijlvol gekleed. Dat wordt ook van haar verwacht, gezien de prominente en openbare functie die ze heeft, maar aan die royaal gevulde kledingkast hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Door wie wordt haar garderobe eigenlijk gefinancierd?

Van schoonvader gekregen

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar prins Charles betaalt voor Kates garderobe. In 2012 maakte The Cut daar al melding van: “Wat ze voor publieke gelegenheden draagt, kan in veel gevallen vanuit het ‘huishoudbudget’ van prins Charles gefinancierd worden. Hij krijgt dat budget vanuit zijn hertogdom van Cornwall.” Hij zou voor zowel William als Kate betalen. Het gaat daarbij wel alleen om kleding: hun reiskosten worden vergoed vanuit het ‘Sovereign Fund’. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt Kates garderobe dus niet door de Engelse belastingbetalers onderhouden.

december-2020

December 2020: Kate tijdens een bezoek aan Cardiff Castle. Beeld: BrunoPress

Geen cadeautjes

Een ander opvallend feit over Kates garderobe, is dat ze geen kleding als gift mag accepteren van ontwerpers. Voor al haar kleding moet worden betaald. Wel geniet Kate daarbij een groot voordeel. Voor evenementen kunnen haar assistenten namelijk contact opnemen met ontwerpers en hen vragen een aantal stukken op te sturen. De stukken die niet gebruikt worden, gaan meteen terug. Zo kan Kate veel verschillende ontwerpen zien, maar hoeft ze slechts voor één te betalen. Bovendien kunnen ontwerpers haar persoonlijke korting op hun kleding geven. Ze willen immers niets liever dan dat een royal de show steelt in hun kledingstukken.

mei-2021

Mei 2021: Kate bezoekt een screening van de film Cruella. Beeld: BrunoPress

Lenen en terugsturen

Hoewel Kate geen gratis kleding mag aannemen, staat een andere optie wél voor haar open: lenen. Grote merken lenen haar regelmatig een aantal kledingstukken uit, zodat ze die in het openbaar kan showen. Vervolgens worden ze meteen teruggestuurd. Een win-win overeenkomst: Kate hoeft niet voor de kleding te betalen en het merk krijgt gratis publiciteit. Kates stylist Natasha Archer (die momenteel met zwangerschapsverlof is) kiest de meeste van haar outfits en zorgt er dus ook voor dat ze worden teruggestuurd. Als Kate een geleend item erg mooi vindt, kan ze ervoor kiezen om het van de ontwerper te kopen. Dat wordt dan weer door prins Charles betaald. Ze heeft het mooi voor elkaar!

januari-2022

Januari 2022: Kate tijdens een bezoek aan het Founding Museum. Beeld: BrunoPress

Zelf uitgezocht

Tot slot: hoewel Kate een vaste styliste heeft, is ze zelf ook regelmatig shoppend gespot. Ze struint graag door de Londense winkelstraten om bezoekjes te brengen aan GAP, ZARA, Topshop en John Lewis. Niet alles wat ze draagt, is dus van dure designermerken. Haar budgetkeuzes leveren die merken nog weer extra publiciteit op. Als Kate wordt gespot in een jurk van ZARA, kun je er donder op zeggen dat die jurk dezelfde dag nog uitverkocht is.

Toch koopt Kate niet voor elke dag een nieuwe set kleding. Ze staat erom bekend dat ze regelmatig met een outfit verschijnt die al eerder gespot is. Wat er gebeurt met kleding die ze diverse kleren heeft gedragen? Volgens Cosmopolitan gaat Kate daar op dezelfde manier mee om als haar schoonmoeder Diana en schoonzus Meghan: ze bewaart ze voor veilingen voor het goede doel.

Bron: Showbizz CheatSheet, The Cut, Cosmopolitan | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws