Waarom de Queen een andere naam had kunnen kiezen

Queen Elizabeth had zomaar eens heel anders kunnen heten.

Lees ook

Queen Elizabeth regeert deze week alweer 70 jaar als vorstin van Engeland. De meeste mensen weten niet beter dan dat er een Elizabeth op de troon zit, al had ze destijds ook voor een heel andere naam kunnen kiezen. 

Troonsbestijging

Komende week is het alweer 70 jaar geleden dat Queen Elizabeth werd benoemd tot koningin van Engeland, direct na het overlijden van haar vader. De vorstin is daarmee de eerste Engelse vorst ooit die zo lang regeert en een platinajubileum heeft bereikt. Bij haar troonsbestijging in 1952 kreeg Elizabeth van Martin Charteris, haar privésecretaris, de vraag hoe ze nu genoemd zou willen worden. “Als mijzelf natuurlijk”, antwoordde Elizabeth toen standvastig.

Andere naam

In principe had Elizabeth destijds voor een andere naam kunnen kiezen, net zoals sommige voorgangers ooit deden. Elizabeths vader veranderde bijvoorbeeld zijn naam toen hij in 1936 monarch werd. Hij werd geboren als Albert Frederick Arthur George, maar velen zullen hem kennen als Koning George VI. De overgrootvader van de Queen was koning Edward VII, maar eigenlijk heette hij Albert Edward. Dat de twee Alberts voor een andere naam kozen als koning, was omdat hun eigen voornaam ’te Duits’ klonk. Dat werd niet bepaald gezien als een goed uithangbord voor het koningshuis in de periode rondom de twee wereldoorlogen.

Ook Elizabeths betovergrootmoeder, koningin Victoria, heette eigenlijk Alexandrina Victoria bij haar geboorte.

Queen Elizabeth
Queen Elizabeth in september 1952. Beeld: BrunoPress

Charles

Wanneer prins Charles koning wordt, kan hij ervoor kiezen om naar zijn overleden grootvader koning George genoemd te worden. Dan wordt hij koning George VII in plaats van koning Charles III. Dat is voorlopig hopelijk nog niet aan de orde, want Queen Liz is nog altijd gezond en wel. Volgens gezondheidsonderzoekers zou Elizabeths lange leven vooral komen doordat ze al lange tijd gewoonten heeft voor zowel beweging als slaap. Ze zou gedurende de decennia dat ze nu in Engeland op de troon zit al jaren een strak regime aanhouden voor haar bedtijd, ze wandelt regelmatig met haar corgi’s en slaapt graag met een warme kruik. Op naar een 75-jarig jubileum?

 Bron: Hello magazine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook