We moeten het eens hebben over… incontinentie

Er zijn maar liefst 700.000 vrouwen in Nederland die incontinentieproblemen ervaren.

Er zijn van die onderwerpen waar we liever niet te veel over praten. Omdat het ons ongemakkelijk maakt, omdat we ons schamen of omdat we bang zijn dat anderen het raar vinden wat we hen vertellen. Een van zulke onderwerpen is incontinentie, oftewel het ongewild verliezen van urine of ontlasting. Mensen die hier last van hebben, zullen dit over het algemeen niet zomaar delen met hun omgeving. Maar waarom eigenlijk niet? Er zijn maar liefst 700.000 vrouwen in Nederland die incontinentieproblemen ervaren. Mocht jij er hier één van zijn, dan ben je dus zeker niet de enige.

Het taboe op incontinentie kan alleen verbroken worden als we het onderwerp meer bespreekbaar maken. Door jezelf in te lezen over incontinentie sta je tijdens zo’n gesprek misschien wel wat sterker in je schoenen. In dit artikel lees je alles over incontinentie, inclusief tips over hulpmiddelen en wat je precies tegen incontinentie kunt doen. 

Wat is incontinentie en hoe ontstaat het?

Incontinentie is een aandoening waarbij iemand zijn of haar urine of ontlasting niet kan ophouden. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Incontinentie kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van verzwakte bekkenbodemspieren, die weer ontstaan door hormonale veranderingen in de overgang. Je kunt ook incontinent raken nadat je zwanger bent geweest. Ook de hormonen die vrijkomen tijdens een zwangerschap kunnen namelijk verzwakte bekkenbodemspieren en verzwakt bindweefsel veroorzaken. Dat komt bij maar liefst één op de drie vrouwen voor. Bij de meeste vrouwen herstellen de bekkenbodemspieren en het bindweefsel na enkele maanden vanzelf, maar sommige vrouwen kunnen hier nog lang last van ondervinden. Andere oorzaken van incontinentie zijn bijvoorbeeld zenuwbeschadigingen aan de blaas of neurologische aandoeningen. In het laatste geval kunnen de zenuwen de samenwerking tussen de spieren en de blaas niet meer goed coördineren, met als gevolg dat je urine kunt verliezen zonder dat je dat doorhebt. 

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Incontinentie komt in verschillende vormen voor. De bekendste en meest voorkomende vormen zijn:

  • Stress- of inspanningsincontinentie

Zoals de naam al doet vermoeden, treedt deze vorm van incontinentie op bij stress of inspanningen. Bijvoorbeeld tijdens het rennen of springen, maar ook tijdens het hoesten of lachen.

  • Overloopincontinentie

Een ander woord voor overloopincontinentie is nadruppelen. Er blijft in dit geval wat urine achter in de blaas of plasbuis, waarna de blaas als het ware overstroomt.

  • Aandrangincontinentie

Mensen die last hebben van aandrangincontinentie, hebben veel moeite om hun plas op te houden. Dat kan bijvoorbeeld komen door een geïrriteerde blaas of door ouderdom. 

  • Reflexincontinentie of neurogene incontinentie

Deze vorm van incontinentie ontstaat door problemen in het zenuwstelsel. Meestal zijn deze problemen chronisch van aard.

  • Zwangerschapsincontinentie

Zwangerschapsincontinentie ontstaat door hormonale veranderingen die een verzwakking van de bekkenbodemspieren en het bindweefsel veroorzaken. Ook kan de baarmoeder op de blaas drukken, wat urineverlies teweeg kan brengen.

  • Functionele incontinentie

Bij deze vorm van incontinentie werkt de blaas goed, maar zijn er andere lichamelijke of psychische beperkingen die het voor een persoon moeilijk maken om op tijd naar het toilet te gaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

  • Ontlastingsincontinentie

Iemand die last heeft van ontlastingsincontinentie verliest op onwillekeurige momenten zijn of haar ontlasting. Dat kan op allerlei manieren tot uiting komen, van het volledig verliezen van de ontlasting tot het per ongeluk laten van winden.

Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken en wat kan ik aan incontinentie doen?

Als je last hebt van incontinentie, dan zijn er gelukkig een aantal dingen hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Denk aan inlegkruisjes of luiers die nare geurtjes zoveel mogelijk maskeren. Deze producten zijn in allerlei soorten en van diverse merken verkrijgbaar. Wil je meer informatie hierover en zulke producten in huis halen? Neem dan eens een kijkje op Abena.nl. Via deze website kun je ook een proefpakket bestellen. Zo kun je thuis op je gemak kennis maken met een paar producten.

Bij incontinentieklachten is het in ieder geval altijd aan te raden om je problemen met je huisarts te bespreken. Hij of zij kan je niet alleen goed informeren, maar ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld een (bekkenbodem)fysiotherapeut. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem kan jou goed helpen als je last hebt van complexere incontinentieproblemen. 

En dan tot slot: blijf erover praten! Laat je schaamte varen en maak het bespreekbaar met je omgeving. Zoals je al las, hebben maar liefst 700.000 vrouwen in Nederland last van incontinentie (en zelfs 1,5 miljoen Nederlandse mensen in totaal!). Je bent dus nooit alleen. Praten kan opluchten en misschien zelfs tot oplossingen leiden. Onthoud bovendien dat niemand perfect is – en dat is helemaal oké. 

Beeld: Pexels

Laatste nieuws