Prinses Stéphanie van Monaco is jarig en dat vieren we met een terugblik

Van rebelse royal naar statige prinses, zo gaat het nu met de jarige Monegaskische prinses!

Lees ook

Bij royalty denk je natuurlijk aan statige portretten, elegante galajurken en de nodige tiara’s. Maar prinses Stéphanie van Monaco heeft door de jaren heen bewezen dat het ook héél anders kan. Ter gelegenheid van haar 57e verjaardag blikken we terug!

Hoe is het nu met Stéphanie?

Vandaag de dag is Stéphanie een royal pur sang: ze doet liefdadigheidswerk, verschijnt altijd net gekleed, en ondersteunt broer Albert II bij zijn koninklijke taken waar nodig. Zo zet Stéphanie zich bijvoorbeeld in voor mensen met HIV en Aids. Hiervoor richtte zij een stichting op die nu de naam Fight Aids Monaco draagt. Onlangs verscheen ze nog langs de lijn van het voetbalveld, waar een gelegenheidsteam het opnam tegen het team van haar broer bij een benefietwedstrijd.

prinses stéphanie
Prinses Stéphanie met haar gelegenheidsclub ‘Circus FC’, die de wedstrijd met 2-1 zouden winnen. (Beeld: Brunopress)

Wait, what? Ja: je ziet het goed. Prinses Stéphanie heeft haar lange lokken ingeruild voor een drastisch kortere coupe. Misschien heeft schoonzus Charlene als inspiratie gediend, maar misschien is Stéphanie gewoon voor een throwback naar haar jonge jaren gegaan. Hoewel we de prinses namelijk lange tijd kenden met haar trademark bruine paardenstaart en latere bruine boblijn, droeg zij vroeger haar haren ook behoorlijk kort.

Rebelse prinses

Voor Stéphanie namelijk in nette mantels en elegante blazers ten tonele verscheen, had zij een behoorlijk bijzondere carrière. De dochter van Grace Kelly timmerde namelijk hard aan de weg als popster, model en designer van badkleding.

prinses stéphanie
Een rock ’n roll royal – Stéphanie in 1986 bij de opnamen van een videoclip. (Beeld: Brunopress)

Met haar baggy jeans, leren bomber jacket, overdaad aan accessoires, en dramatische coupe met geblondeerde pluk is Haar Doorluchtige Hoogheid hier het toonbeeld van de jaren 80. Hoewel haar carrière veelbelovend begint en ze met haar single Ouragan in verschillende Europese landen een plekje in de hitlijsten verovert, besluit de royal uiteindelijk toch haar microfoon aan de wilgen te hangen. In 1992 scoort ze nog een bescheiden hit aan de zijde van Michael Jackson onder de naam ‘Mystery Girl’ op zijn nummer In the Closet. Maar op een benefietsingle in 2006 na houdt haar muzikale carrière op.

Rust in het paleis

Dat de rebelse Monegaskische royal door de jaren heen een bijzonder roerig liefdesleven heeft geleid, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Een korte samenvatting: meerdere verlovingen, twee huwelijken, een buitenechtelijke dochter, een periode in een caravan met het hele gezin en vreemdgaande geliefden. Je snapt dat de roddelpers hun handen vol hadden aan de prinses.

prinses stéphanie
Zij aan zij met haar kinderen en broer prins Albert bij het Internationale Circusfestival van Monaco in 2020. (Beeld: Brunopress)

En misschien is het wel precies door die mediastorm dat het de afgelopen jaren ontzettend rustig is gebleven rond de royal. Sinds haar scheiding van acrobaat Adans Lopez Peres in 2004 is Stéphanie niet meer in het openbaar verschenen met een partner aan haar zijde. Kinderen Camille Gottlieb en Louis en Pauline Ducruet heeft ze echter wél regelmatig bij zich. Aan Le Figaro vertelde ze al eens: “Ik heb nergens spijt van. Ik vind het heel goed. Als ik iets moest veranderen, al was het maar een seconde, dan zou ik niet de vrouw zijn die ik nu ben.” En daar proosten we vandaag op!

Bron: Beau Monde | Beeld: Nationaal Archief, Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook