Glamour met een knipoog

Camilla kiest voor deze controversiële (vervloekte?) kroon tijdens de kroning van prins Charles

Schittert Camilla straks met deze beruchte diamant?

Zodra Charles koning wordt, wordt Camilla koningin. Naast deze eervolle titel – het was eerst de vraag of ze dat wel zou krijgen – heeft ze ook recht op de koninklijke juwelen, waaronder de controversiële Koh-i-Noor diamanten kroon. En dit is geen alledaagse kroon...

Koh-i-Noor diamanten kroon

Hoewel de Queen voorlopig nog het hoofd van de monarchie is, zal ze in de toekomst worden opgevolgd door haar zoon Charles. Het kan nog lange tijd duren voordat het moment daar is, maar Camilla zou zich al tot in de details hebben voorbereid op dit moment. Ze heeft zelfs al toestemming gevraagd aan HM om de speciale Koh-i-Noor diamanten kroon te dragen. Een kroon zo bijzonder, dat er zelfs geruchten de ronde doen dat hij vervloekt is. Pardon?

De kroon met de Koh-i-Noor diamant werd oorspronkelijk gemaakt voor de koningin-moeder, toen haar echtgenoot, koning George VI, werd gekroond. Het frame is bezet met 2.800 diamanten, waaronder dus de Koh-i-Noor diamant: de grootste diamant van de wereld. Wat de diamant zo bijzonder maakt, is dat de steen waarschijnlijk tussen 1100 en 1300 in Zuid-India werd ontdekt, en sindsdien vele eigenaren heeft gehad. Sinds de schenking aan koningin Victoria is de diamant in het bezit van de Royal family. Eerst werd de fonkelende steen verwerkt in een armband die op de bovenarm moest worden gedragen, maar tegenwoordig is de diamant te zien als pronkstuk op de prominente kroon.

Replica van de kroon van Queen Elizabeth The Queen Mother met een replica van de Koh-i-Noor diamant. Foto: AlinavdMeulen via Wikimedia Commons onder de licentie CC BY-SA 4.0

Vervloekt

Maar hoe zit het met de geruchten over een vloek? Sommige mensen geloven dat de diamant een slecht voorteken is. Alleen wanneer een vrouw de diamant in haar bezit heeft, zal zij ontsnappen aan het onheil die deze steen brengt. Daarnaast zou de steen volgens de overlevering symbool staan voor macht en grote tegenslagen: "Hij die deze diamant bezit, zal de wereld bezitten, maar zal ook al zijn tegenslagen kennen. Alleen God of de vrouw kan de diamant ongestraft dragen."

Een andere theorie is dat de vermeende vloek deel is van een marketingplan uit de jaren 1850, om de komst van de diamant naar Londen sensationeel te maken. We kunnen wel stellen dat dat gelukt is! Of de diamant nu vervloekt is of niet, Camilla zal hoe dan ook schitteren met de kroon op haar hoofd. De Queen heeft haar al wel gewaarschuwd, want de kroon is ontzettend zwaar. Probeer dan maar eens leuk te lachen en te wuiven.

Queen Elizabeth en prinses Elizabeth (de huidige Queen) na de kroning van koning George VI in 1937. De kersverse Queen draagt de kroon met de beruchte diamant. Beeld: BrunoPress

Terug naar het geboorteland

Wat de diamant zo controversieel maakt, is dat er veel verzoeken zijn geweest om de diamant terug te brengen naar het land waar hij gevonden is. Zo vroeg India in 1947 voor het eerst de diamant terug, omdat de steen een symbool was van India's onafhankelijkheid en van de Britse overheersing en kolonisatie. In 2015 is er zelfs een juridische procedure geweest om de steen terug te krijgen naar India. Waar de diamant precies vandaan komt is echter niet bekend, en daarom hebben Pakistan, Iran en Afghanistan ook de rechten op de steen opgeëist.

De Royal family is toch erg gehecht aan deze diamant en is nooit op de verzoeken ingegaan. Durft Camilla hem straks toch te dragen?

Bron: Woman and Home | Beeld: Brunopress