De pil blijkt invloed te hebben op de overgang

Het is verstandig om voor de overgangsleeftijd te stoppen met de pil.

De anticonceptiepil: een grote groep vrouwen slikt er dagelijks eentje uit een strip. Met een bescherming van 99% is het een van de veiligste methoden om zwangerschappen mee te voorkomen. Toch zitten er ook verschillende bijwerkingen aan, onder andere voor vrouwen in de overgang.

Niet zwanger, wel regelmatig ongesteld

Een anticonceptiepil geeft hormonen af die de eisprong uitstellen. Ook zorgen die hormonen ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt, waardoor zaadcellen minder goed kunnen passeren. Veel vrouwen gebruiken de pil niet alleen om te voorkomen dat ze zwanger raken, maar ook om hun menstruatie te reguleren. Ondanks de voordelen van de pil, is ook gebleken dat er risico’s zitten aan deze vorm van anticonceptie. Slik je de pil op latere leeftijd door, dan verhoogt dat de kans op borstkanker en trombose. Er wordt dan ook aangeraden om uiterlijk op je 52e te stoppen met het gebruik van de pil.

Overlappende symptomen

Hartkloppingen, (nachtelijke) zweetuitbarstingen en opvliegers zijn allemaal typische symptomen van de overgang. Het zijn echter ook symptomen die bij een onregelmatige menstruatie passen. Blijf je tijdens de overgang de pil slikken, dan merk je alleen in de stopweek iets van die symptomen. Dat klinkt fijn, maar het is niet per se iets goeds. Het betekent dat je lichaam in de stopweek vrij is van de hormonen die je met de pil binnenkrijgt, waardoor je in die ene week dus alsnog behoorlijk last kunt krijgen van de symptomen.

Kunstmatig ongesteld

Je bent pas niet meer vruchtbaar op het moment dat je tijdens de overgang een jaar niet meer ongesteld bent geweest. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang een onregelmatige menstruatie, maar kunnen dan dus nog wel zwanger raken. Blijf je de pil in die tijd nog doorslikken, dan heb je maandelijks een zogeheten ‘kunstmatige’ menstruatie en zorgen de hormonen ervoor dat je in de stopweek blijft menstrueren. Het wordt dan erg moeilijk om te bepalen wanneer nou definitief je allerlaatste menstruatie is geweest.

Altijd even langs de huisarts

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt de pil er niet voor dat de overgang wordt uitgesteld. Wel is het dus zo dat de symptomen van de overgang door de pil worden onderdrukt, waardoor je niet weet of je daadwerkelijk in de overgang zit. Stop je voor je 50e met de pil, dan weet je zeker dat je de ‘natuurlijke overgang’ doorloopt en kun je ook met zekerheid bepalen wanneer je voor het laatste ongesteld bent geworden. Wil je in dit kader stoppen met de pil? Raadpleeg dan voor de zekerheid je huisarts, die kan je daarin zo goed mogelijk begeleiden.

Bron: Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws