Altijd goed om te besparen: 7x zuinigheden van de Royal Family

Waarom altijd overal de hoofdprijs voor betalen als het ook goedkoper kan, toch?

Lees ook

Het is geen geheim dat de Royal Family over behoorlijk wat financiële middelen beschikt. Toch blijkt het ook zo te zijn dat ze besparen op verschillende alledaagse dingen. We zetten zeven zuinigheden van de Britse royals voor je op een rij.

Cadeaupapier hergebruiken

Biografe Kate Williams onthulde eens dat Queen Elizabeth cadeaupapier vaak een tweede keer gebruikt. Al sinds ze klein was, strijkt Her Majesty cadeaupapier glad nadat ze een geschenk heeft ontvangen. Ook bewaart ze lintjes, zodat ze die samen met het gladgestreken cadeaupapier kan gebruiken voor een cadeau aan een ander. Als het papier goed genoeg was voor de Queen, is het goed genoeg voor anyone, nietwaar?

Zoveel mogelijk dingen zelf doen

Er zijn genoeg dingen waar de royals mensen voor hebben, maar toch doen ze veel dingen ook graag zelf. Een voorbeeld is het huwelijk van Kate en William in 2011. Kate nam weliswaar een paar lessen bij een professional, maar op de dag van de bruiloft deed ze haar make-up helemaal zelf. Een ander voorbeeld is het bereiden van maaltijden. Ook daar wordt Kate vaak genoemd, omdat zij graag in de keuken blijkt te staan om maaltijden voor haar gezin klaar te maken. Scheelt weer het salaris van een chefkok.

Op kosten voor elektriciteit besparen

In Buckingham Palace vind je in totaal ongeveer 40.000 lampen en lichtbronnen. Je kunt je voorstellen wat voor elektriciteitsrekening zo’n enorm pand moet hebben. Daarom heeft de Queen in 2011 briefjes rondom het hele paleis laten ophangen, waarop staat dat het personeel lichten die niet nodig zijn uit moet doen. Volgens een van haar personeelsleden nam Elizabeth het zelf zo serieus, dat ze door het paleis liep en overal zelf lampen uitdeed.

Kledingstukken en hele outfits recyclen

We spotten leden van het koningshuis vaak in designerkleren, waardoor hun budget eindeloos lijkt. Toch wordt er binnen het Britse koningshuis ook flink gerecycled. Zo is prinses Charlotte eens gespot met schoenen die nog van prins Harry zijn geweest en draagt prins George regelmatig oude kinderoutfits van zijn vader. Gaat er iets stuk, dan wordt dat vaak eerst gerepareerd voor het als ‘afgedragen’ wordt bestempeld. Bovendien zijn veel van hun outfits niet voor één keer, maar worden ze vaker naar publieke gelegenheden gedragen. Vooral prinses Anne staat daar om bekend: zij heeft een aantal outfits die ze al 35 jaar draagt.

Restjes bewaren

De royals zijn bepaald geen fan van voedselverspilling. Volgens chef Carolyn Robb, die voor prins Charles en prinses Diana werkte van 1989 tot 2000, gooiden zij nooit eten weg. Charles had specifiek altijd het verzoek om hem niet meer voor te schotelen dan hij op kon. Bleef er onverhoopt toch iets over, dan moest dat worden verwerkt in een volgende maaltijd. Geroosterde lam kan bijvoorbeeld prima voor Shepard’s pie worden gebruikt.

Geen centrale verwarming laten installeren

Buckingham Palace bevat maar liefst 775 kamers. Het is natuurlijk niet te doen om die allemaal te verwarmen, zelfs niet via centrale verwarming. Daarom kiest de Queen ervoor om losse, relatief goedkope heaters in een aantal kamers te gebruiken. Ze zit er in bepaalde ruimtes dus warmpjes bij, maar hoeft daar geen torenhoge rekening voor te betalen.

Spullen zo lang mogelijk bewaren

De royals bewijzen het: ook al heb je het geld om altijd alles nieuw te kopen, dan betekent het niet dat je dat ook moet doen. Queen Elizabeth is ook geen fan van alleen maar nieuwigheden. Ze zou bijvoorbeeld al sinds 1947 (het jaar van haar huwelijksreis) dezelfde koffers gebruiken als ze op reis gaat. Vintage quality!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook