De belangrijkste levensles die Queen Elizabeth van haar moeder kreeg

Hoe houd je het zeventig jaar uit op de troon? Dankzij de wijze woorden van je moeder!

De Queen Mother werd er 101 jaar oud mee, Queen Elizabeth houdt het al zeventig jaar uit op de troon: Dankzij deze levensles weten de Windsors zich door alle diepe dalen heen te slaan.

Vintage mentaliteit

Queen Elizabeth vierde deze maand dat ze alweer zeventig (!!!) jaar op de troon zit. Daarbij was er zelden een moment zónder politieke crisis, persoonlijke problemen, kleine of grote schandalen. Hoe houd je het vol, om zeven decennia lang alle brandjes te blussen? Niet alleen binnen je eigen, groeiende familie, maar in het hele Gemenebest? Volgens koningshuisbiograaf Sally Bedell Smith staat de Queen al sinds haar jonge jaren stevig in haar schoenen door de ‘ouderwetsche’ mentaliteit die ze van haar moeder meekreeg.

Prinses Elizabeth met haar moeder, toen nog de hertogin van York, in 1928. Beeld: BrunoPress

“Een van de lessen die ze al op heel jonge leeftijd van haar eigen moeder leerde, was om zich op het positieve te richten. Als je iets slechts ziet, kun je ook iets goeds zien. Daar is de Queen altijd heel erg goed in geweest.”

Het optimisme van de Queen Mother maakte haar een geliefde vorstin, al begon haar tijd als koningin met een gigantisch schandaal voor de monarchie en moest ze haar land door de crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog heen slepen. Net als haar moeder is Queen Elizabeth een taaie, iemand die zich niet snel klein laat maken door nare omstandigheden.

Queen Elizabeth met haar moeder in 1961. Beeld: BrunoPress

Veerkracht

Haar veerkracht, humor en focus op het goede laat Queen Elizabeth nog altijd zien, beaamt ook Yvonne Browne van het Sandringham Women’s Institute, die Her Majesty sprak op 5 februari (de dag voor haar jubileum). Die dag is altijd heel dubbel voor de Queen: het is immers ook de datum waarop haar geliefde vader overleed. Toch was ze behoorlijk monter, vertelt Browne. “Haar gevoel voor humor was duidelijk aanwezig en we hadden een goed gesprek. Het was een bitterzoet weekend voor haar, maar ze was niet neerslachtig. Ze was in sprankelende vorm.”

Bij de Queen is het nog altijd ‘de plicht gaat voor.’ “Ze is er heel, heel goed in om met tegenslagen om te gaan,” zegt Bedell Smith. “Ze begrijpt dat ze nu meer dan ooit een positief beeld moet laten zien en gewoon door moet gaan met wat ze doet.”

Turbulent jaar

En tegenslagen, die heeft Q.E. het afgelopen jaar in grote hoeveelheden voorgeschoteld gekregen. Er was het tell-all interview van Harry en Meghan, het overlijden van prins Philip, de rechtszaak van prins Andrew, het schandaal rondom de rechterhand van prins Charles, haar kwakkelende gezondheid en deze maand ook nog een COVID-besmetting. Het is niet niks, op 95-jarige leeftijd, maar royaltykenners zijn voorzichtig optimistisch. Familieschandalen, politieke stormen, maatschappelijke bezuinigingen – Elizabeth heeft ze tot nu toe allemaal doorstaan. En door de wijze woorden van haar moeder slaat ze zich er hopelijk ook nu doorheen.

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws