Koningin Máxima ontroerd op eerste foto’s staatsbezoek India

Het is niet alleen maar glitter, glamour en diplomatie tijdens het staatsbezoek van India aan Nederland. Moeder Nadia Rashid vraagt de koningin om hulp bij het terugvinden van haar ontvoerde dochter.

Lees ook

Bij een staatsbezoek denken wij al snel aan glitter, glamour, de nodige diplomatie én een tiaramoment. Maar het bezoek van de president van India aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima begon vandaag met een aangrijpend protest van een wanhopige moeder.

Nadia Rashid

Voor het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft koningin Máxima gesproken met Nadia Rashid, de moeder van de in 2016 ontvoerde Insiya. Zij hoopt dat het koningspaar tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind en zijn vrouw Savita Kovind aan Nederland iets kan betekenen in de ontvoeringszaak van haar dochtertje. Ruim vijf jaar geleden werd de toen 2-jarige Insiya gekidnapt terwijl ze op bezoek was bij haar oma in Amsterdam. De kidnappers slaagden erin om het meisje naar haar vader, de zakenman Shehzad Hemami, in India over te brengen, waar ze sindsdien verblijft. Een juridische strijd van moeder Nadia had geen resultaat. Het verhaal grijpt ook koningin Máxima aan, is duidelijk te zien op de foto’s van de ontmoeting.

Beeld: BrunoPress

Zowel in Nederland als in India heeft Nadia Rashid geen rechtsmogelijkheden meer om haar dochter terug te krijgen. De vader van het meisje is veroordeeld, maar kan niet uitgeleverd worden aan Nederland. Ze hoopt dat Willem-Alexander en Máxima tijdens dit staatsbezoek toch nog iets voor haar kunnen betekenen.

‘Hartverscheurend’

Het droevige verhaal van de moeder is niet nieuw voor het koningspaar. Rashid schreef eerder een brief aan koningin Máxima over de uitzichtloze situatie. Tijdens hun bezoek aan India in 2019 lieten de koning en koningin weten dat ze het verhaal ‘hartverscheurend’ vinden.

Het staatsbezoek van de Indiase president en zijn echtgenote vindt op 5 en 6 april plaats. De gasten worden ontvangen in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waar dinsdagavond ook een staatsbanket wordt georganiseerd.

Bron: AD | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook