Het is je misschien nog niet eerder opgevallen – en nu kan je er niet meer niet naar kijken – maar koning Willem-Alexander rijdt in een auto met nummerplaat AA-86. Maar wat betekent dit eigenlijk?
AA-86
De koninklijke auto's zijn ons vast allemaal wel bekend. Het is immers de auto waarmee ze op de velen bezoeken en feestelijke gelegenheden komen. Tijdens het bestuderen van de foto's – wat we vooral doen voor de kleding van Max – valt één ding ons altijd op: het kenteken AA-86 van de koning.
Maar waar staan de AA voor? Amalia? Alexia? Ariana? Hoe leuk dat ook zou zijn, zeggen de letters helemaal niets. In 1951 werd in Nederland het huidige kentekensysteem in gebruik genomen en waren hierdoor kentekens niet langer persoonsgebonden, maar voertuiggebonden. Behalve voor leden van het Koningshuis. Die kentekens bleven namelijk persoonsgebonden en kregen nummerplaten met AA. Hierdoor werden de auto's makkelijk herkenbaar.
En de enige reden dat het AA is, is dat het twee keer de eerste letter van het alfabet is. Niet heel bijzonder, dus. En ook het nummer achter AA heeft geen spannende uitleg. Het is niet het jaar waarin de auto gemaakt is. Het is niet het jaar dat een 18-jarige Willem-Alexander stiekem de Elfstedentocht reed – al was dat wel toevallig in 1986. En het is ook niet het jaar dat de koning Maxima leerde kennen. Het is gewoon het nummer dat nog beschikbaar was.
Geen boete
Ook leuk om te weten is dat de koning waarschijnlijk nooit een boete zal krijgen. De auto's van het Koninklijke Huis zijn namelijk dienstauto's, die zelden worden bestuurd door leden van de koninklijke familie. Daarnaast staan de auto's van het hof niet op de naam van de koning, maar op naam van het Hoofd Algemene Zaken van het Koninklijke Staldepartement. Aan deze persoon de eer om een handtekening te zetten voor alle koninklijke kentekens. The more we know!
Bron: Quest | Beeld: BrunoPress