Prins Charles ziet weer een stuk van ‘zijn’ Gemenebest verdwijnen

De overzeese reisjes van de Britse royals beginnen steeds meer een afscheidstournee te worden.

Lees ook

Na de Caribische tour van Wills en Kate en hun eigen uitstapje richting Noord-Ierland eerder dit jaar, gingen Charles en Camilla vorige week opnieuw on tour! In de nacht van dinsdag op woensdagavond kwam het koninklijke stel aan in Rwanda. De overzeese reisjes van de Britse royals beginnen echter steeds meer een afscheidstournee te worden.

Bijzonder bezoek aan Rwanda

De Windors hebben nog altijd stevige banden met hun voormalige koloniën – hoewel er steeds meer kritiek komt op de rol van de royals binnen de geschiedenis rond het Brits kolonialisme. Maar goed: de Commonwealth is nog altijd going strong. Zo stond deze week de Commonwealth Heads of State Government Meeting (CHOGM) op de planning, waar Charles en Camilla in plaats van de Queen hun opwachting maakten.

Een bijzonder detail aan dit bezoek, is dat Rwanda één van de weinig landen binnen de Commonwealth is waar Queen Elizabeth zelf nooit op bezoek is geweest tijdens haar zeventig jaar op de troon. Opnieuw gaat een bezoek van de Queen herself dit jaar dus niet door. Charles is in 2018 bovendien al verkozen tot de volgende leider van de CHOGM-organisatie, dus het stokje heeft hij eigenlijk al van zijn moeder overgenomen.

Aankomst in Kigali

In het holst van de nacht kwamen Charles en Camilla aan op Kigali Airport, in de Rwandese hoofdstad. Hier werden zij ontvangen door de Britse High Commissioner Omar Daair, en Rwanda’s High Commissioner to the UK, Johnston Busingye.

charles camilla rwanda
Beeld: Brunopress

Bij hun aankomst blikten de royals al even terug op de jarenlange band en historie achter het tweejaarlijkse Commonwealth-evenement. Hello! Magazine schrijft dat de royals lieten weten dat zij “een kans zouden hebben om stil te staan bij de strength and resilience van het Rwandese volk, naast hun inzet voor verzoening en optimisme na de Genocide”, aldus Clarence House.

Afscheid van het Gemenebest

Het is een hele mond vol, maar dat mag ook wel: bij de CHOGM-bijeenkomst zijn de leiders van maar liefst 54 landen betrokken. Ook hierbij viel te verwachten dat er wat republikeinse sentimenten boven zouden komen, en zo geschiedde.

Charles kon er dan ook niet onderuit, en benoemde de gespannen verstandhouding tussen het VK en diens voormalige koloniën in een speech bij de openingsceremonie van het diplomatieke evenement. Zo liet de kroonprins weten dat het ‘aan elke lidstaat van het Gemenebest zélf is om te beslissen’. En mochten zij kiezen voor een grote verandering, dan zou Charles er het volste vertrouwen in hebben dat dit ‘kalm en zonder rancune’ zou kunnen verlopen.

Prins Charles was vorig jaar nog aanwezig bij de afschaffing van de monarchie op Barbados, waarvan zijn moeder tot dan toe staatshoofd was. Ook zijn zoon, prins William, kreeg eerder dit jaar in Jamaica te horen dat er zeker plannen zijn om snel een republiek tot stand te brengen in het land. De verwachting is dat, wanneer prins Charles de troon bestijgt, een hoop landen ervoor kiezen om de Commonwealth vaarwel te zeggen.

Bron: Hello! Magazine, Daily Mail | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook