Glamour met een knipoog

Opleiding tot koningin: wat studeerden deze royal ladies?

'Er is geen school voor koningin zijn', zei Amalia. Maar wat kiezen de royals dan wel?

'Er is geen school voor koningin zijn', sprak Amalia kort na haar achttiende verjaardag. Dus kiest de kroonprinses maar voor een lekker brede studie, Politics, Psychology, Law & Economics. Inderdaad hebben de koninginnen van nu allemaal een heel verschillende achtergrond. Wat voor opleidingen volgden de queens van nu en van de toekomst eigenlijk?

Diploma in het koningin-zijn

Nee, geen van alle koningin of kroonprinsessen van nu heeft simpelweg een 'opleiding tot koningin' kunnen volgen. Al zullen de royal ladies die als 'burgermeisjes' geboren werden, toch een grotere studievrijheid genoten hebben dan de koninklijke dames die al heel hun leven in de schijnwerpers staan. Wie studeerde wat?

Van economie tot kunstgeschiedenis

Onze huidige vorstin, koningin Máximawerkte bij een bank toen ze haar prins op het witte paard ontmoeten. Geldzaken waren en zijn nog altijd een grote interesse van Máx. Geen wonder dus dat ze de studie Economie volgde aan de Katholieke Universiteit van Argentinië. Haar Belgische collega, koningin Mathilde, heeft een diploma in de Psychologie op zak van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve. Kroonprinses Elisabeth heeft net haar eerste jaar geschiedenis en politiek in Oxford erop zitten.

En wat voor een opleiding volgden de Scandi's? Koningin Margrethe van Denemarken koos voor van alles wat. Zo studeerde ze Filosofie aan de universiteit van Kopenhagen en prehistorische archeologie aan de Universiteit van Cambridge, niet per se een vanzelfsprekende keuze voor een (toen toekomstig) koningin. Ook studeerde ze een jaar Politicologie in Aarhus, Parijs en in Londen. Haar opvolger, kroonprinses Mary, is ook een echte studiebol. Ze behaalde zowel een diploma in Bedrijfskunde als in rechten aan de Universiteit van Tasmanië, waarna ze ook nog diploma's op het gebied van reclame en marketing in de wacht sleepte. Kan altijd handig zijn als boegbeeld van een koninkrijk, nietwaar?

Bedrijfsjurist, marketingexpert én kroonprinses Mary. Beeld: BrunoPress

De Zweedse koningin Silvia heeft dankzij haar opleiding een diplomatiek streepje voor. Ze volgde een opleiding tot tolk en spreekt vloeiend Duits, Portugees, Frans, Spaans, Engels en Zweeds. Haar dochter, kroonprinses Victoria, koos als voorbereiding op haar koningschap ook voor een breed pakket. Ze studeerde een jaar Frans in Frankrijk, gevolgd door een soort privécursus Zweedse politiek (toch 'n beetje een speciale koninginnenopleiding). Daarna studeerde ze ook nog Politicologie en Geschiedenis aan Yale, in de Verenigde Staten. Haar Noorse buurvrouw, koningin Sonja van Noorwegen, heeft ook al een talenknobbel, bewijst haar papiertje van de Universiteit van Oslo met daarop Frans, Engels en Kunstgeschiedenis. Schoondochter kroonprinses Mette-Marit ging terug naar de schoolbanken nadat ze haar kroonprins trouwde, en haalde tien jaar geleden een master in Executive Management.

Frans en een hoop politiek voor kroonprinses Victoria. Beeld: BrunoPress

Queen Elizabeth wist vanaf haar tiende dat ze koningin zou worden, en kreeg daarvoor een privé-opleiding (zie je, Amalia, het bestaat wél, maar eenzaam lijkt het ons zeker). Hertogin Camilla, de koningin-gemalin van de toekomst, studeerde Franse taal en literatuur in Parijs, en hertogin Kate studeerde Kunstgeschiedenis aan de Schotse universiteit van St Andrew's, waar ze prins William leerde kennen.

Kunsthistorica Kate. Beeld: BrunoPress

De Spaanse koningin Letizia studeerde Journalistiek aan de Universiteit van Madrid en plakte er nog een doctorale studie in Mexico aan vast, waarna ze een succesvol verslaggeefster en presentatrice werd, totdat ze de koninklijke familie in trouwde. Wat haar dochter, kroonprinses Leonor, kiest na haar schooltijd in Wales, is nog maar de vraag. Iets met geschiedenis en politiek gokken we zo – wat bij de meeste troonopvolgers toch het dichtst bij een koninginnenopleiding lijkt te komen.

Bron: Koninklijk Huis, Royal Central, Kungahuset, Hello! | Beeld: BrunoPress