Butler over werken in het paleis: ‘Ik heb heus wel eens iets laten vallen’

In series als The Crown en Downton Abbey smullen we van de belevenissen van de Britse upper class, maar lijkt het echte paleisleven een beetje op deze verhalen? Grant Harrold, voormalig koninklijke butler van Charles en William, vertelt.

Downton Abbey

Volgens Harrold is het precies zoals je in de serie Downton Abbey ziet: butlers zijn er om voor de familie en de gasten te zorgen. Daarnaast behoort het serveren van maaltijden en het brengen van de drankjes tot hun takenpakket. Toch is dat niet het enige waar Harrold zich mee bezighield in de zeven jaar waarin hij werkzaam is geweest als paleisbutler. Zo fungeerde hij bijvoorbeeld ook als een personal assistant voor de koninklijke familie.

“Veel mensen realiseren niet dat je ook een soort persoonlijke assistent bent. Er wordt van je verwacht dat je dingen voor hen soepel laat verlopen.” Volgens Harrold ben je een goede butler als je iets kunt doen voor de royals, zonder dat het invloed heeft op hun dag. “Ze willen iemand die dingen láát gebeuren.”

Geweldig

Hoewel het leven als koninklijke butler heel wat verantwoordelijkheid met zich meebracht, genoot Harrold van elke minuut van zijn baan. “Ik heb nooit, maar dan ook nooit een kwaad woord over de koninklijke familie gesproken. Ze waren geweldig.” Hij vertelt dat er natuurlijk dingen mis kunnen gaan, maar dat dat geen probleem was voor de royals. En dat terwijl ze altijd een strak en druk schema hadden. “Ik kan me niet herinneren dat ik iets ergs verknoeid heb, ik heb heus wel eens iets laten vallen, maar dat vertelde ik dan ook altijd.”

Trotse tijd

Harrold vertelt vol trots dat hij zijn tijd in het paleis als het hoogtepunt van zijn carrière beschouwt. Het is voor hem een onvergetelijke ervaring, en eentje die hij niet met veel mensen kan delen. Het allerleukste aan zijn baan vond hij toch ‘in de buurt van de royals zijn’. “Als de lijn van opvolging doorgaat en Charles en William allebei koning worden, zijn er niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze voor drie vorsten hebben gezorgd”, vertelt Harrold.

“Ik ben er trots op dat ik dat gedaan heb. Nu ik elf jaar weg ben bij de koninklijke familie, heb ik nog steeds het geluk dat mensen mijn verhalen willen horen. Ik denk dat het leuk is voor mensen om te horen dat de royals heel aardige mensen zijn. Ze zijn down to earth en het [paleis] is zeker een leuke plek om te zijn.”

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws