Gaan we prinses Amalia zonder ouders zien bij de kroning van koning Charles?

Troonopvolgers only!

Nu de officiële datum van de kroning van koning Charles bekend is gemaakt, vragen we ons natuurlijk allemaal af wie er op de – ingekorte – gastenlijst staan. En hoewel Willem-Alexander en Máxima bij de uitvaart van de Queen nog front row zaten, worden zo voor de kroning van Charles misschien helemaal niet uitgenodigd. Huh?

Traditie

Zoals wel vaker bij de royals, komt het allemaal neer op traditie. Traditiegetrouw zijn er tijdens een kroning of inhuldiging van een nieuwe monarch geen regerende vorsten aanwezig, maar juist alleen de troonopvolgers. Wat dus eigenlijk betekent dat onze koning en koningin niet aanwezig zullen zijn tijdens de kroning van koning Charles, maar juist hun dochter – tevens troonopvolgster – prinses Amalia.

Speciale dag

Deze jarenlange traditie is vooral bedoeld om de kersverse koning echt het middelpunt van de ceremonie te laten zijn. En zeg nou zelf: als er vorsten aanwezig zijn die al vijftig jaar op de troon zitten, wordt het er voor koning Charles niet bepaald specialer door, toch?

Prins Bernhard

Wel een dingetje is dat alleen meerderjarige troonopvolgers van de partij mogen zijn. Prinses Beatrix was daarom als 15-jarige meisje in 1953 niet bij de kroning van Queen Elizabeth. De Nederlandse monarchie werd toen vertegenwoordigd door prins Bernhard, de echtgenoot van koningin Juliana. Het was de tweede Britse kroning die Bernhard meemaakte, want hij was samen met toen nog kroonprinses Juliana aanwezig bij de coronation van King George VI in 1937.

Troonopvolgers only

Dit zou dus betekenen dat net als Elisabeth van België, Victoria van Zweden, Leonor van Spanje en Frederik van Denemarken, ook onze eigen prinses Amalia aanwezig zou moeten zijn bij de kroning van koning Charles. Wat an sich misschien een raar beeld zou geven, aangezien er een groot leeftijdsverschil zit tussen alle troonopvolgers. Zo zal Amalia tegen die tijd negentien zijn, terwijl Frederik al in de vijftig is.

2000 man

Al eerder werd duidelijk dat de kroning van koning Charles wat bescheidener gaat zijn dan die van zijn moeder in 1953. Zo waren er tijdens de kroning van zijn moeder 8.251 mensen uit alle windhoeken aanwezig. Naar verluidt zal dit volgend jaar een kleine 2000 man zijn. Ook in dat opzicht is het een handige keuze van Charles om Willem-Alexander en Máxima niet op de gastenlijst te zetten. We gaan het merken op 6 mei!

Bron: All Things Amalia, People, Royal.uk | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws