Kroning koning Charles gaat op verjaardag van kleinzoon Archie plaatsvinden

Dat is sneller dan werd voorspeld!

De officiële kroningsdatum van koning Charles is afgelopen dinsdag eindelijk bekend gemaakt. En die datum, dat is er niet zomaar eentje. De koning gaat namelijk gekroond worden op 6 mei 2023, wat tevens ook de vierde verjaardag is van kleinzoon Archie.

Officiële kroningsdatum

De officiële kroningsdatum van de koning valt eerder dan wat werd verwacht – velen dachten dat koning Charles zou kiezen voor een datum begin juni, om zo zijn moeder te eren die op 2 juni 1953 werd gekroond. Toch heeft de koning in overleg met de regering, de Kerk van Engeland en het koninklijk huis besloten om de kroningsceremonie te houden op 6 mei 2023.

Verjaardag Archie

En dat dit al een erg speciale dag is voor de koninklijke familie, is een ding wat zeker is. 6 mei is namelijk ook de dag dat kleinzoon Archie vier kaarsjes mag uitblazen. Echter is het nog niet bekend of Harry en zijn gezin de kroningsceremonie bij zullen wonen op 6 mei.

“Archie is nog te jong om een kroning bij te wonen. Maar Charles was vier en een half. Archie is echter geen troonopvolger of zelfs maar in de buurt van de troon”, stelt koninklijke historica Marlene Koenig. We zullen dus moeten afwachten of we de Sussexjes gaan zien tijdens de kroning.

Kroningsdienst

De kroningsdienst zal worden begeleid door de aartsbisschop van Canterbury – iets wat al bijna duizend jaar een traditie is binnen de koninklijke familie. Maar niet alleen koning Charles heeft op deze dag zijn moment of fame. Ook vrouw koningin Camilla, zal op deze dag worden gekroond.

Al eerder deze week werd het duidelijk dat de kroningsceremonie van de koning wat meer bescheiden gaat zijn als die van zijn moeder in 1953. Zo liet Buckingham Palace al weten dat ‘de kroning de huidige rol van de monarchie gaat weerspiegelen en naar de toekomst zal kijken’.

Bron: People, Hello! | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws