Glamour met een knipoog

Dit zijn volgens dermatologen de slechtste skincare-gewoontes

'Ik zie dat veel van mijn patiënten dit doen.'

woman in modern house in sunny winter day using cosmetic elixir

Voldoende water drinken, tweemaal daags je huid reinigen en nooit je SPF overslaan – het zijn een aantal skincare-vuistregels waar we ons braaf aan houden. Maar naast deze must do's zijn er ook een hoop don'ts op het gebied van huidverzorging. Volgens dermatologen kunnen we deze gewoontes beter afleren als we een gezonde en stralende huid nastreven. Komen ze!

Don’t: TikTok-huidtrends volgen

TikTok is momenteel booming. Vele grappige filmpjes passeren de revue, maar ook miljoenen ‘informatieve’ filmpjes. Helaas zijn die video’s echter niet altijd even informatief. Enkele dermatologen delen daarom met HuffPost met welke dingen je jouw huid geen plezier doet. Zo kun je volgens dermatoloog Dr. Hysem Eldik de skincare-trends op TikTok beter aan je voorbij laten gaan. “Ik tref elke dag wel patiënten die hun skincare-routine volledig hebben gebaseerd op dat wat ze op social media hebben gezien. Het is tricky. Wat voor een influencer werkt, hoeft niet voor iemand anders te werken.” Ook verpleegkundige plastisch chirurgie Tara Adashev vindt het geen goed idee. “Op TikTok lijkt het vaak een must-try, maar sommige van deze trends zijn verschrikkelijk voor je huid.”

Don’t: te veel exfoliëren

Een veelgemaakte fout die dermatoloog Courtney Rubin bij haar patiënten ziet? Over-exfoliëren. “Ik zie dat veel van mijn patiënten dit doen”, vertelt ze. “Ze doen het met agressieve scrubs, met borstels of met een chemische peeling. Veel mensen denken onterecht dat breakouts en huidproblemen te maken hebben met een vieze huid, maar je huid te veel exfoliëren maakt een probleem vaak erger omdat het de huidbarrière beschadigt.”

Hoe vaak je je huid precies moet scrubben of moet behandelen met een chemische peeling? Een of twee keer per week. Volgens Rubin is dat vaak genoeg om dode huidcellen te verwijderen. “Het vaker doen kan de huidbarrière beschadigen en dat kan leiden tot roodheid, droogheid, puistjes, ontstekingen en een brandend gevoel.”

Don’t: je telefoon en kussenhoes niet wassen

Dermatoloog Marisa Garshick vertelt dat een vieze telefoon of vieze kussensloop kan leiden tot huidproblemen. “Deze oppervlakken kunnen olie, bacteriën en ander vuil van je huid- en haarproducten bevatten, dit kan leiden tot irritatie van de huid.” Vaak is dit voor de dermatoloog makkelijk te herkennen. “Wanneer ik zie dat een patiënt slechts aan een kant van diens gezicht uitslag of puistjes heeft, blijkt dit vaak de kant te zijn waarop ze slapen of waartegen ze hun telefoon houden om te bellen.”

Don’t: te lang douchen

Wat is het heerlijk om lang onder de warme douche te staan – al heeft naast je energierekening ook je huid er wat over te zeggen. Zo is die blootstelling aan het vele en warme water helemaal niet goed voor je huid. Volgens dermatoloog Michael Gold kan het met name een probleem zijn voor mensen met eczeem. “Water kan ervoor zorgen dat de huid erg uitdroogt“, legt hij uit. Douche daarom niet te lang en probeer ook met niet al te heet water te douchen. “Na het douchen raad ik aan om jezelf droog te deppen en om daarna een door dermatologen aanbevolen moisturizer aan te brengen.”

Don’t: op je zij slapen

Oké, dit punt is best moeilijk aan te passen, maar als je koste wat het kost rimpels wilt voorkomen, kun je jezelf er misschien in trainen om minder op je zij te slapen. “Op je zij slapen is slecht voor je huid”, begint dermatoloog Luigi Polla. “Het verergert borstrimpels en de verslapping van de huid van je gezicht en decolleté. Aan de hand van hun gezichtsrimpels kan ik altijd precies zien op welke kant mijn patiënten slapen, want aan die kant zijn de rimpels dieper.”

Bron: Marie Claire, Huffpost | Beeld: iStock

Beauty
  • happy modern 40 years old housewife in pajamas in the modern house in sunny winter day using cosmetic elixir.