Glamour met een knipoog

Dit effect heeft een goede nachtrust op je huid

Een écht schoonheidsslaapje, dus.

Beautiful Blonde Woman Sleeping in Bed

Toch nog een wijntje inschenken, een extra aflevering van The Crown kijken of iets te lang door onze favoriete online shops scrollen...Er zijn genoeg redenen waardoor we niet aan die acht uur slaap per nacht komen – terwijl we best weten dat het zo gezond voor ons is. Ook onze huid schijnt er ontzettend veel baat bij te hebben. Dít kun je allemaal merken als je wel op tijd onder de wol kruipt.

Herstel van de huid

Een prachtige huid kun je voor elkaar spelen door te letten op je voeding, door de juiste skincareproducten te gebruiken, door regelmatig naar de schoonheidssalon te gaan en door er goede slaaphygiëne op na te houden. “Tijdens je slaap nemen de niveaus van het stresshormoon cortisol af, wat de huid helpt om te herstellen van de dag”, legt huidspecialist Lucy Macdougald uit aan Marie Claire Australia.

Je huid de tijd geven om te herstellen is belangrijk voor een egale teint, maar het heeft nog een voordeel. Slaap je genoeg? Dan kun je ook vroegtijdige tekenen van huidveroudering tegengaan. “Als we slapen, geeft ons lichaam het belangrijke groeihormoon af dat de collageenproductie ondersteunt.” Collageen is een eiwit dat de huid elastisch houdt. Het kan dus voorkomen dat fijne lijntjes ontstaan.

Hoeveel uur slaap?

De algemene richtlijn luidt natuurlijk dat je ongeveer acht uur slaap per nacht nodig hebt. Maar is dat ook voldoende voor je huid om optimaal te herstellen? Om die vraag te beantwoorden, moet je iets meer weten over je slaapcycli. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 110 minuten en bestaat uit vier fases. De eerste drie fases worden ook wel non-REM genoemd, daarna volgt je REM-slaap. Tijdens deze fase verwerkt je lichaam indrukken, gedachtes en emoties. Ook is de REM-slaap belangrijk voor huidherstel. Tijdens je REM-slaap zijn al je spieren volledig ontspannen (behalve de spieren die je nodig hebt om te ademen en die van je ogen). Tijdens dit proces neemt je stressniveau af en koelt je huid af. Hierdoor is het mogelijk voor collageenproductie om op gang te komen.

Je wilt per nacht meerdere keren een slaapcyclus doorstaan om je huid optimaal de tijd te geven om te herstellen – het liefst zo’n vijf keer. Afhankelijk van de duur van je slaapcyclus kun je dus het beste tussen de 7,5 uur en 9 uur slapen.

Overigens is het het beste om een uur voor het slapengaan je nachthuidverzorgingsroutine te doorlopen. Je skincare heeft dan voldoende tijd om in je huid in te trekken.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Beauty
  • Pretty blonde woman in blue pyjamas sleeping peacefully in her bedroom, an overhead view.