Eerste hulp bij winterhuid: de do’s en don’ts voor een perzikhuidje

Met een healthy glow de feestdagen tegemoet!

We willen natuurlijk allemaal met een healthy glow de feestdagen tegemoet gaan, maar met de dalende temperaturen is dat niet altijd even makkelijk. Van snijdende wind tot droge verwarmingslucht: dit najaar kan je skincare best een boost gebruiken om een droge en jeukerige winterhuid te voorkomen.

Droge huid

Je huid kan in de winter flink uitdrogen. Nu denk je misschien dat dit komt door weersomstandigheden, maar de echte boosdoener is de verwarming in huis of op kantoor. Door de verwarming is de luchtvochtigheid namelijk laag en dit droogt je huid uit. Die gaat hierdoor minder talg produceren en raakt uit balans. Ontstekingscellen in je lijf reageren daar weer op door stofjes los te laten die zorgen voor jeuk en een droge, ruwe huid die zwaar geïrriteerd is.

Do: minder hitte, meer vocht

Een eerste oplossing is simpel: draai je verwarming een eindje omlaag. Zorg er daarnaast met een luchtbevochtiger of waterbakje aan je verwarming voor dat de lucht in je huis minder droog is. Zo pak je het probleem bij de kern aan.

Don’t: eindeloos douchen

We weten hoe fijn het is, maar hoe langer, vaker, en warmer je doucht of baddert, hoe meer je huid in disbalans raakt.

Do: smeren, smeren, smeren

Als je dan toch in de badkamer staat: smeer je huid na het douchen altijd in met een voedende lotion of crème, het liefst als je huid nog wat vochtig is. Toch jeuk? Kies dan voor een hydraterende zalf in plaats van een crème of bodylotion, die is vaak vettiger waardoor de vochtbalans van je huid sneller kan herstellen.

Mocht dat allemaal nog niet genoeg helpen: grijp dan naar een pot vaseline. Die maakt je huid wel plakkerig, maar het is echt een kampioen wat betreft vocht inbrengen.

Don’t: sterk zeepje

We houden van geurige zeepjes in alle vormen en maten. Maar met zeep was je juist de lipiden (het vetlaagje) van je huid weg, waardoor deze nog droger wordt.

Met deze tips houd je je winterhuid stralend en soepel – en dat is wel zo prettig! Het najaar komt echter vaak ook met futloze lokken, een grauwe teint en een gezicht, en kloofjes in handen en lippen. Gelukkig bestaan voor al deze winterpijntjes een aantal makkelijke oplossingen. Deze vind je in het grote Grazia Winterboek. Nu in de winkels!

Bron: Grazia Winterboek | Beeld: iStock

Laatste nieuws