Eerste biljetten met portret Charles onthuld

Ook hier gaan we koning Charles meer zien.

Na het overlijden van Queen Elizabeth moest er behoorlijk wat veranderen. Van postzegels tot zelfs het volkslied – overal moesten aanpassingen gedaan worden voor kersverse koning Charles. Ook het geld is daar natuurlijk onderdeel van. Na de eerste munten met het portret van de nieuwe koning, zijn nu ook de eerste biljetten onthuld.

Royals in je portemonnee

Het is vaste prik bij de Britten: draag je cash bij je? Dan staan daarop de gezichten van de royals. Lange tijd is dit natuurlijk koningin Elizabeth geweest. Van vijf tot vijftig pond: het vertrouwde gezicht van de Windsor-matriarch keek je aan vanaf de biljetten.

Maar met haar overlijden gaan ook de ontwerpen van de bankbiljetten veranderen.

Nieuwe portretten

Vandaag onthulde de Bank of England de eerste afbeeldingen van de nieuwe biljetten. Nog altijd prijkt hier het vertrouwde bankgebouw op, en zitten er allerlei veiligheids-trucjes in de biljetten verwerkt. Het enige dat verandert, is dus het portret van de monarch.

In de afbeeldingen is te zien dat er voor een fris en fruitig ogend portret van de koning is gekozen. Zo kunnen deze biljetten nog wel even mee!

Nog even geduld

De munten met het portret van Charles kwamen al snel na zijn troonsbestijging in omloop: sinds begin deze maand kunnen de Britten al betalen met de Charles-muntstukken. Zo snel zal het met die biljetten echter niet gaan. De nationale bank laat namelijk weten dat mensen deze medio 2024 kunnen verwachten.

Deze zullen in de eerste plaats náást de biljetten met het portret van Elizabeth gebruikt worden. Die hoeven namelijk pas uit de omloop gehaald worden als ze versleten en onbruikbaar zijn geworden. Voorlopig zul je tijdens een vakantie naar jolly old England dus nog even blijven betalen met het portret van de Queen.

Bron: Bank of England | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws