Charles en Camilla: liefdesverhaal met een rocky start

Camilla werd door de bevolking verfoeid, omdat ze het royal ‘sprookjeshuwelijk’ kapot had gemaakt.

Niet spannend, fashionable of picture perfect. Maar wel: gezellig, kalm en vooral benaderbaar. Het royal setje Charles en Camilla heeft het niet altijd even makkelijk gehad de afgelopen 52 jaar. We blikken terug op het moeizame verloop van hun romance.

Gehaat

Ooit was Camilla de meest gehate vrouw van het land, toch wist ze als royal opgewekt en plichtsgetrouw zelfs de meest saaie werkbezoeken af te leggen. En vooral: Charles gelukkig maken. Onwillekeurig kun je je afvragen hoe het zou zijn gelopen als het Britse hof in de seventies wat minder bekrompen was geweest. Kroonprins Charles en Camilla Shand leerden elkaar kennen in 1970; hij was toen 22 en zij 24 jaar.

Probleem met de opbloeiende liefde was dat Camilla sinds haar zeventiende een knipperlichtrelatie had onderhouden met Andrew Parker Bowles. En het was destijds ondenkbaar dat de aanstaande koning zou trouwen met een vrouw die geen maagd meer was. De relatie werd intussen stevig ontmoedigd door oudere familieleden van Charles, die de weinig glamoureuze Camilla als paardenmeisje goed te pruimen vonden, maar haar ongeschikt achtten als kroonprinses.

Diana

Uiteindelijk trouwde Camilla met haar Andrew, en vond Charles een partner in de piepjonge Diana Spencer, die Camilla van meets af aan wantrouwde, uiteraard met goede een reden. Later confronteerde ze er Camilla mee: “Ik was doodsbang voor haar. Ik zei: ‘Ik weet wat er gaande is tussen jou en Charles en ik wil dat jij dat weet.’ Zij zei: ‘Je hebt alles wat je ooit hebt gewild. Alle mannen ter wereld zijn verliefd op je en je hebt twee prachtige kinderen, wat wil je nog meer?’ Dus ik zei: ‘Ik wil mijn echtgenoot.’”

Liefdesnest en gelekte tapes

In de tweede helft van de jaren tachtig was het ’t slechtst bewaarde geheim van Engeland dat Charles en Camilla hun beider partners bedrogen. Camilla betaalde een hoge prijs voor dit dubbelleven: de tabloids frameden haar als ‘de andere vrouw’, en Camilla was eigenlijk net zo goed opgejaagd wild als Diana.

In 1993, niet lang nadat Charles en Diana waren gescheiden van tafel en bed, lekten er tapes uit die in 1986 waren opgenomen van telefoongesprekken tussen de prins en zijn minnares – de beruchte ‘tampongate‘. Camilla dook onder voor de paparazzi, hield zich heel lang gedeisd en scheidde in 1995 van Andrew Parker Bowles. Charles en Diana gingen een jaar later uit elkaar, hoewel de afhandeling tot in 1997 duurde. En nóg waren Charles en Camilla, inmiddels van middelbare leeftijd, geen geluk gegund.

Hoe het tij zich uiteindelijk gekeerd heeft voor Charles en Camilla? Dat lees je in de nieuwste Beau Monde. Ook vind je hierin een groot interview met Nick en Kirsten Schilder, vertelt Rolf Sanchez over zijn liefde voor goede kleding en mogen we binnenkijken in de stijlvolle villa van de Klibansky’s. Nu in de winkels!

Tekst: Ella Vermeulen| Beeld: Brunopress

Laatste nieuws