Royal jaar 2023: jubilea, baby’s, wedding bells en een kroning

Er staat dit jaar een hoop te gebeuren!

We hebben al een eindeloze selectie lijstjes en terugblikken gehad over 2022. Het heurt nu eenmaal bij het einde van een jaar. Maar we blikken ook graag vooruit: welke royal evenementen staan ons in 2023 te wachten? Welke pracht en praal, tiara’s en tradities, drama en drukte hebben we om naar uit te kijken? Beau Monde neemt je mee het royale jaar in!

Mini-jubileum voor Willem-Alexander

We beginnen dicht bij huis: in 2023 is het natuurlijk tien jaar sinds koning Wim-Lex de troon mocht bestijgen. Op 30 april 2013 nam hij het stokje over van voormalig koningin Beatrix, en inmiddels zijn we dus al een jubileum-waardig aantal jaren verder. Die tien jaren op de troon vieren de Oranjes (hoe toepasselijk) in de grote 010: Rotterdam. Thema? “Wij zijn allemaal Kings & Queens”, liet de havenstad al weten.

willem alexander maxima 2013
Beeld: Brunopress

Daarnaast tikt prinses Alexia dit jaar als tweede van de A’tjes de grote achttien aan, én rondt zij naar verwachting haar schoolperiode in Wales af. Betekent dit dat Alexia weer vaker in Nederland zal zijn en daarmee haar zussen gezelschap gaat houden? Of zou zij zich alweer beramen op haar volgende avontuur?

Ten slotte valt er nog te bezien in hoeverre Amalia komend jaar de deur uit kan. De bedreigingen aan haar adres hebben behoorlijke roet in het eten gegooid – fingers crossed dat de prinses over 2023 toch iéts meer van haar studententijd kan gaan genieten.

Britten: drama en primeurs

Na het trieste overlijden van Queen Elizabeth, nam Koning Charles III direct het stokje over. Hiermee heeft hij al een hoop eerste keren achter zich liggen: z’n eerste uitjes als koning, de eerste eieren naar z’n hoofd, een eerste kersttoespraak en een eerste jaarwisseling zonder zijn moeder als rots in de branding.

charles
Beeld: Brunopress

Daarnaast zijn er natuurlijk de Sussexjes die de afgelopen periode flink aan de poten van de Britse troon hebben gezaagd – en met de aankomende memoires van Harry, zal er nog een hoop gedoe blijven bestaan rond het Britse hof.

Toch ziet het er niet naar uit dat de Britten er écht last van hebben dat er aan de andere kant van de oceaan zo’n ophef wordt gemaakt. De kroning van Charles staat groots op de planning op 6 mei, waarmee we een hoop pomp and circumstance van de Britten verwachten. Tja, als de Windsors érgens van weten, dan is het wel traditie. Wij hopen daarnaast natuurlijk dat we de Waleses in hun kersverse rol als kroonprinselijk paar het komend jaar nóg vaker gaan zien.

Wedding bells in Luxemburg

Begin november 2022 was er groot nieuws vanuit mini-staatje Luxemburg. Prinses Alexandra bleek namelijk verloofd met de knappe Fransman Nicolas Bagory. De 31-jarige prinses Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine is de enige dochter van groothertog Henri en groothertogin María Teresa. Hopelijk is deze verloving niet eenzelfde lot bestemd als die van Alexandra’s broer, prins Louis. Die verloofde zich namelijk in 2021, maar vorig jaar werd de bruiloft afgeblazen. Oeps…

prinses Alexandra en Nicolas Bagory
Beeld: Maison du Grand-Duc / Sophie Margue

Er staan nu twee grote feestdagen voor de Luxemburgers gepland. Op 22 april vindt het burgerlijk huwelijk plaats, en een week later is het tijd voor de kerkelijke ceremonie. Dubbel de bruidspret, en dubbel de glamour? Sign us up!

Baby erbij voor Monegasken

In dat andere mini-staatje met een grootse royal traditie staat ergens de komende maanden waarschijnlijk beschuit met muisjes op het menu. Marie Ducruet, de schoondochter van prinses Stéphanie is namelijk zwanger, en deelt hier en daar kiekjes van haar gestaag groeiende baby bump. Baby Ducruet zou in de eerste helft van 2023 het levenslicht moeten zien.

Marie en Louis Ducruet
Beeld: Brunopress

Gouden jubileum voor de Zwoyals

Niet alleen in ons kleine kikkerlandje is 2023 een jubileumjaar, ook in het hoge noorden valt er namelijk wat te vieren. Daar zit koning Carl Gustaf dit jaar namelijk al vijftig jaar op de troon! Hiermee is hij direct de langstzittende monarch die de Zweden ooit gehad hebben. Hierom staan er een hoop diners, gala’s, en andere evenementen op de planning. De kick-off van het jubileumjaar vond direct op 1 januari al plaats met een nieuwe portretfoto van Carl Gustaf.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kungahuset 🇸🇪 (@kungahuset)

Wij zitten in elk geval klaar om alle tiara’s en feestelijkheden te bewonderen – voor de gelegenheid uiteraard op een Ikea-bank met een portie Zweedse balletjes erbij. Niet zo stylish als een kroon, maar ach. We doen het er maar mee.

Denen uitzwaaien

Het Deense hof ziet dit jaar een aantal leden naar de Verenigde Staten trekken. Margrethes jongste zoon, Joachim, zou namelijk in Washington een baan hebben die medio dit jaar van start gaat. Hoewel Joachim, Marie, en hun vier kids toch al een groot deel van hun tijd in Parijs doorbrachten, wordt de kloof met het Deense hof zo wel héél letterlijk vergroot. Niet gek, als je moeder opeens besluit dat je kroost hun titels met bijna-onmiddellijke ingang moet inleveren.

Deense royals portretfoto's
Beeld: Kongehuset / Per Morten Abrahamsen

Wedding bells én vertrek bij de Noren?

Zo bleek het Noorse volk niet gediend van een royal die haar status gebruikt om spirituele ‘geneeswijzen’ te promoten, en daarop bleef nog maar één optie over: exit Märtha Louise én haar verloofde, sjamaan Durek Verrett. De twee hebben al eens aangegeven dat zij een vertrek richting de States wel zien zitten – zou dat er in 2023 dan definitief van komen?

märtha louise
Beeld: BrunoPress

En natuurlijk is er die verloving met haar ‘twin flame’….wij wachten geduldig af tot de twee in het huwelijksbootje stappen. Moeten we alleen wel hopen dat ‘de geesten’ niet weer roet in het eten gooien. Het aanzoek van Verrett zou namelijk zo lang op zich hebben laten wachten ‘omdat de geesten steeds mijn plannen aan haar verraadden, waardoor het geen verrassing meer was.’

Namens Beau Monde daarom een kleine oproep aan alle Noorse geesten: houd je even koest – wij zien een extra royal wedding wel zitten dit jaar!

Bron: Beau Monde Archief, Royal Watcher Blog, Koninklijk Huis | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws