Bijzondere nieuwe rol voor Deense prinses Mary

Van marketingbaantje naar een belangrijke royale rol!

Het kan verkeren: ooit was de Australische Mary Donaldson een marketing-professional en accountmanager. Tegenwoordig maakt zij echter furore als de kroonprinses van Denemarken, naast manlief Frederik. Vandaag krijgt zij er een wel heel speciale rol bij!

Afwezigheid

Op dit moment zitten Margrethe en Frederik samen met een hoop andere royals in Griekenland. Hier vindt vandaag namelijk de uitvaart van de laatste Griekse koning, Constantijn II, plaats. De Griekse ex-royal is de schoonbroer van Margrethe, via zijn vrouw Anne-Marie. Geen wonder dus, dat de Denen een prominente afvaardiging van hun koningshuis naar de uitvaart van de voormalig monarch hebben gestuurd.

Mary’s nieuwe rol

Maar met Margrethe én directe troonopvolger Frederik het land uit…wie blijft er dan achter om de zaken waar te nemen? Juist ja: Mary. Daarom is de Deense kroonprinses aangewezen als regentes terwijl manlief en schoonmoeder in Griekenland verblijven.

Normaliter is het bij Margrethes afwezigheid, Frederik die deze rol op zich neemt. Is ook hij niet beschikbaar? Dan zijn er altijd nog jongste zoon Joachim of zuslief Benedikte. Ook zij zijn op dit moment echter in Griekenland. En next up is daarom Mary. Met een flinke stapel papier en een officieel ondertekeningsmoment werd zij in 2019 tot ‘rigsforstander’ gemaakt. Sinds dit moment kan de Deense prinses als staatshoofd optreden bij afwezigheid van de andere senior royals.

Uitvaart

Margrethe, Frederik, Joachim en Benedikte wonen in Griekenland niet als enige royals de uitvaart bij van Constantijn. Andere royals die zich bij de aanwezigen voegen, zijn onder meer de Noorse Haakon en Mette-Marit, Carl Gustaf en Silvia uit Zweden, Felipe en Letizia namens Spanje, en vanuit Nederland sluiten Beatrix, Willem-Alexander en Máxima aan.

De Griekse koning is 82 jaar geworden.

Bron: Royal Central, Beau Monde archief | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws