Bijzondere reis naar Griekenland voor Beatrix, Willem-Alexander en Máxima

De Oranjes zijn niet de enige royals die deze reis maken.

De Oranjes houden van Griekenland, dat weten we inmiddels. Ook met het Griekse koningshuis waren de banden altijd sterk. Het heeft even geduurd, maar inmiddels heeft de RVD bevestigd dat ook een delegatie van de Oranjes afreist naar het mediterraanse land om afscheid te nemen van de onlangs overleden Constantijn II, de laatste koning die het land gekend heeft.

Koninklijke reis

Normaliter zijn reisjes naar Griekenland voor de Oranjes een kleine zomertraktatie binnen een druk jaar royal engagements. Eerlijk is eerlijk, helemaal handig pakten ze dat niet altijd aan, zoals tijdens de piek van de pandemie in 2020. Afijn, het land geniet een bijzondere waardering onder ons koningshuis.

Eind vorig jaar gingen Wim-Lex en Máx nog voor een staatsbezoek naar Griekenland, en nu staat er op korte termijn weer een bezoek aan het land gepland. Dit keer heeft dat bezoek echter een droevige reden.

Constantijn II

De laatste Griekse koning, Constantijn II is namelijk overleden op 82-jarige leeftijd. Komende maandag is namelijk zijn uitvaart, en daar zullen prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij aanwezig zijn. Dit heeft de RVD vandaag bevestigd aan het ANP.

De Griekse ex-koning wordt begraven op de koninklijke begraafplaats op het landgoed Tatoi, net buiten Athene. Hier zullen naast de Oranjes ook zijn schoonzus Margrethe, de koningin van Denemarken, en zijn zus Sofía, de moeder van Spaanse koning Felipe bij aanwezig zijn. Zelfs de omstreden oud-koning van Spanje, Juan Carlos, reist voor de gelegenheid af naar Griekenland.

Hiernaast weet Blauw Bloed te melden dat ook het kroonprinselijk paar van Noorwegen, Haakon en Mette-Marit, en de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia de uitvaart zullen bijwonen. Over de aanwezigheid van andere royals is nog weinig bekend. Koning Charles kon het naar verluidt altijd goed vinden met zijn achterneef, en is zoonlief William, net als onze eigen prins Constantijn, een petekind van de overleden koning. Wie weet zullen ook zij afreizen naar de ceremonie.

Uitvaart

Ook al heeft de uitvaart van de gewezen Griekse koning een bijzonder koninklijk randje met de hoeveelheid aanwezige royals, er is met nadruk géén sprake van een staatsbegrafenis. In zijn eigen land was Constantijn namelijk minder populair. De Griekse minister-president liet in een statement weten dat wijlen de koning door de geschiedenis ‘streng en rechtvaardig’ beoordeeld zou worden. Tja, in elk geval kon de koning dus rekenen op warme banden met de andere monarchieën.

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde Archief, AD | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..