Geen koninklijke uitvaart voor Griekse koning Constantijn

Geen koninklijke uitvaart, maar wel een uitvaart vol royals.

Dinsdagavond overleed de laatste Griekse koning, Constantijn II, op 82-jarige leeftijd. Hoewel hij ruim negen jaar op de troon heeft gezeten, krijgt wijlen de monarch geen koninklijke uitvaart.

Uitvaart

Constantijn II is van 1964 tot 1973 koning geweest van Griekenland, maar het voormalige hoofd van het Griekse hof krijgt op 16 januari een uitvaart als elk ander burger. Of welja, bíjna elk ander burger.

Zo is bekendgemaakt door de Griekse overheid dat Constantijns uitvaart plaats zal vinden op de koninklijke begraafplaats bij het historische landgoed Tatoi. Hier liggen ook verschillende van zijn voorouders begraven. Ook zal er een vertegenwoordiger van de Griekse overheid aanwezig zijn bij de uitvaart. Eerlijk is eerlijk: met een royal begraafplaats, een historisch landgoed en een parlements-prominent aanwezig, klinkt dit niet helemaal als een gemiddelde uitvaart, maar goed.

Royals

En daarbij komt natuurlijk dat het Griekse koningshuis een hoop contacten had binnen andere Europese monarchieën. We verwachten dan ook dat er maandag een hoop koninklijke connecties bij de uitvaart aanwezig zijn. Zijn vrouw, koningin Anne-Marie is namelijk een zus van Deense koningin Margrethe, en zijn oudere zus is niemand minder dan koningin Sofía van Spanje.

Ook onderhielden de Grieken warme banden met de Britse royals. Zo was Constantijn zelf een peetvader van Wills, en is William op zijn beurt weer een peetouder van kroonprins Pavlos’ eerste zoon.

Niet populair

Ook al heeft Constantijn nog een hoop vrienden en goede contacten binnen andere koningshuizen, in zijn eigen land was hij minder populair. Na een staatsgreep van conservatieve legerofficieren in 1967, werd koning Constantijn verbannen uit Griekenland, maar zijn laatste jaren heeft hij wel in Griekenland doorgebracht.

De Griekse minister-president liet in een statement weten dat wijlen de koning door de geschiedenis ‘streng en rechtvaardig’ beoordeeld zou worden. Nu maar hopen dat de elegieën bij de uitvaart minder scherp van toon zijn…

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws