Hiep hoera: Beatrix is jarig en trakteert op nieuwe portretfoto’s

Drie generaties Oranjes op de kiek!

Lees ook

Vandaag mag prinses Beatrix maar liefst 85 kaarsjes uitblazen! De mijlpaal vieren we in stijl met een kleine terugblik en een hoop nieuwe foto’s.


Prachtig plaatje

Vanmorgen deelde de Rijksvoorlichtingsdienst een serie nieuwe foto’s van Beatrix, samen met zoonlief Willem-Alexander en opvolger Amalia. Zo hebben we drie generaties Oranjes in één lieve set kiekjes!

De foto’s zijn afgelopen december gemaakt op Paleis Noordeinde in Den Haag, deelt de RVD.

©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk.

Uit de archieven

Vandaag bereikt Bea dus de 85 jaar – een hele mijlpaal! In 1938 zag de oudste dochter van Juliana en Bernhard het levenslicht.

beatrix jarig
Prinses Juliana en prins Bernhard met de kleine Beatrix in 1938 (Beeld: Nationaal Archief)

Van dondersteen die zelfs op scouting zit, groeit Bea uiteindelijk op tot een keurige jongedame, en uiteindelijk een trotse moeder van drie zonen.

beatrix jarig
Een groepsportret van trotse moeder Beatrix met de boys in 1975. (Beeld: Nationaal Archief)

In 1980 bestijgt de destijds 42-jarige Beatrix de troon. Op 30 april ondertekent moeder Juliana officieel de abdicatie, en die middag wordt haar dochter ingehuldigd als nieuwe vorstin. Beatrix zou het uiteindelijk uithouden tot 2013. Op 28 januari maakte het hoofd van de Oranjes bekend dat zij op 30 april 2013, exact 33 jaar na haar aantreden, het stokje zou doorgeven aan haar zoon. En zo geschiedde.

Anno nu staat Beatrix niet meer zoveel in de schijnwerpers, maar zo nu en dan verschijnt de voormalige koningin nog altijd bij evenementen van organisaties waar zij als royal aan verbonden is. Vandaag gunnen we de prinses in elk geval een goed glas wijn en een heerlijk stukje taart. Van harte, Hoogheid!

Bron: RVD, Beau Monde archief | Beeld: Brunopress


Laatste nieuws

Zie ook