Heftig: koninklijke ontvoerings- en moordpogingen door de jaren heen

De koninklijke families zijn niet voor niets zo goed beveiligd.

De royal familie heeft een van de strengste en beste beveiligingsteams van de wereld. En dat is met een reden: als een van ’s werelds beroemdste families zijn ze de afgelopen decennia namelijk het doelwit geweest van meerdere moord- en ontvoeringspogingen…

Prinses Anne

In 1974 is er een ontvoeringspoging gedaan op prinses Anne. Samen met haar toenmalige echtgenoot Mark Philips was ze na een liefdadigheidsevenement weer onderweg naar Buckingham Palace. Onderweg werden ze tegengehouden en begon ontvoerder, Ian Ball, met een pistool te schieten. Annes persoonlijke politieagent James Beaton, haar chauffeur Alex Callender en een nabijgelegen journalist Brian McConnell probeerden allemaal in te grijpen, maar werden neergeschoten. Een ex-bokser die voorbijliep, wist de ontvoerder te raken en hielp prinses Anne om uit de situatie te ontsnappen. Alle mannen die werden neergeschoten, herstelden gelukkig van hun verwondingen, maar dit was zeker een traumatische ervaring voor prinses Anne.

Annes persoonlijke politieagent James Beaton die de autodeur voor de prinses opendoet in 1974. (Beeld: NL Beeld / BrunoPress)

Queen Elizabeth

Als koningin van Engeland was Queen Elizabeth een van de machtigste vrouwen van het land. Elizabeth heeft daarom ook niet één maar wel twee moordpogingen overleefd. In 1981 heeft een man genaamd Christopher John Lewis geprobeerd de koningin te vermoorden in Nieuw-Zeeland. Hij verstopte zijn geweer en schoot door een raam op de koningin. Gelukkig miste hij. Acht dagen later werd hij gearresteerd wegens openbaar bezit van een vuurwapen en het publiekelijk afvuren van een vuurwapen. Dit verbaasde Christopher destijds want naar verluidt antwoordde hij daarop: “Slechts twee beschuldigingen, wat?”

Koningin Elizabeth in 1981. (Beeld: NL Beeld / BrunoPress)

Maar ook recentelijk, in 2021, is er nog een moordpoging geweest op de – toen 95-jarige – koningin. Jaswant Singh Chail had namelijk ingebroken op het landgoed van Windsor Castle met een kruisboog in de hoop de koningin te kunnen vermoorden. Vlakbij de privévertrekken van Elizabeth werd hij gesnapt en aangehouden. De man wilde wraak nemen voor het bloedbad in Amritsar in 1919 in India. Jaswant bekende alles direct en zei: “Ik ben hier om de koningin te vermoorden.”

NL Beeld: BrunoPress

Koning Charles

Toen prins Charles in 1994 op het punt stond om een toespraak te geven in Australië, werden er plotseling twee schoten gelost. De toenmalige prins van Wales bleef opmerkelijk rustig toen hij de schoten hoorde. Uiteindelijk blijkt dat het nooit de bedoeling was van de schutter, een man genaamd David Kang, om de koninklijke familie kwaad te doen. Hij hoopte door twee blanco schoten te lossen aandacht te vestigen op Australische detentiecentrums. Uiteindelijk kreeg de man een taakstraf van 500 uur.

Koning Charles in 1994. (Beeld: NL Beeld / BrunoPress)

Prins George

Ook de kleine George heeft op zijn 9-jarige leeftijd al te maken gehad met bedreigingen. Zo heeft een man genaamd Husnain Rashid in 2018 een aanval op George gepland via de berichten-site Telegram. De man bekende dat hij schuldig was voor het aanmoedigen van terrorisme en het opzetten van een aanval door onder andere afbeeldingen te delen van de school van de kleine George. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf met een minimum van 25 jaar.

Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Prinses Amalia

Ook onze eigen kroonprinses Amalia heeft te maken met ernstige bedreigingen. Afgelopen herfst kwam het nieuws naar buiten dat de Rijksvoorlichtingsdienst en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich serieus zorgen maakten om de prinses. Misdaadjournalist John van den Heuvel bracht in de Telegraaf namelijk dat Amalia en minister-president Rutte beiden doelwitten zouden zijn van de georganiseerde misdaad. Máxima vertelde later over de consequenties die dit heeft voor haar dochter: “Dat betekent dat zij niet in Amsterdam woont en dat zij ook niet echt naar buiten kan.”

amalia

Wat een zorgeloze studententijd had moeten worden voor de Prinses van Oranje, is bijzonder anders uitgepakt. De prinses verblijft inmiddels al maandenlang thuis in plaats van in het Amsterdamse studentenhuis. Onlangs sprak de prinses zich daarover uit. “Ik ga er heel eerlijk in zijn”, zo stelde de prinses bij het persgesprek, “ik heb het nog steeds heel erg moeilijk. Ik mis het normale leven, het leven van een student. Het door de straten lopen, naar een winkel kunnen gaan.”

Bron: Hello! Magazine, Archief Beau Monde | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws