‘Charles en Camilla breken koninklijke traditie tijdens kroning’

De nieuwe vorsten willen het iets anders doen.

Charles kan beginnen met aftellen, want over iets minder dan een maand is het zover en wordt hij eindelijk gekroond. Inmiddels heeft het paleis ook de dagplanning bekendgemaakt en daaruit merkten royaltykenners iets opvallends op. Charles rijdt de heenweg namelijk niet in de welbekende Gold State Coach, zoals zijn moeder dat wel deed in 1953.

Eeuwenoude koets

Traditiegetrouw rijdt de vorst of vorstin op zijn haar koningsdag in de 260 jaar oude Gold State Coach van Buckingham Palace naar Westminster Abbey en zo weer terug. Charles heeft er echter voor gekozen om alleen de terugweg in de koets te rijden. De heenweg rijden hij en Camilla namelijk in de meer hightech Diamond Jubilee State Coach, die voorzien is van alle gemakken zoals airconditioning en schokdempers.

De Diamond Jubilee State Coach. Beeld: BrunoPress

Een woordvoerder van Buckingham Palace zei: “De gekozen koetsen weerspiegelen de kleinere processie naar Westminster Abbey en de grotere processie terug naar Buckingham Palace. “Ze waren de persoonlijke keuze van Hunne Majesteiten.”

Oncomfortabel

Waarom Charles de heenweg in een andere koets rijdt? Wijlen koningin Elizabeth klaagde ooit eens over hoe oncomfortabel de eeuwenoude Gold State Coach is, dus misschien dat het daarmee te maken heeft. De Gouden Staatskoets werd in 1762 gebouwd en is vanaf koning William IV bij elke kroning gebruikt. Charles zal ‘m dus wel gebruiken, maar slechts de terugweg – en dat is toch wel een beetje breken met traditie.

De Gold State Coach. Beeld: BrunoPress

In 1953 reed wijlen Elizabeth wel heen en terug in de koets, maar beschreef dat toen als een nog al hobbelige ervaring. Sterker nog, ze vond de ritjes in de eeuwenoude koets ‘verschrikkelijk’ en ze zou er nogal wat rugpijn aan over hebben gehouden. Of dit ook de reden is voor Charles om de heenweg in een andere koets te rijden, is niet bekend.

Beeld: Mirror | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws