Stralende koningin Margrethe vierde 83e verjaardag

De koningin werd toegezwaaid door duizenden Denen

Afgelopen zondag was het groot feest in Denemarken. Koningin Margrethe werd ter ere van haar 83e verjaardag toegezwaaid door duizenden Denen. Na vijf jaar verscheen de koningin namelijk eindelijk weer samen met haar familie op het balkon van Christian IX’s Palace in Amalienborg. Met een rechte rug en stralende glimlach laat de fanatiek wuivende koningin het land zien dat ze gelukkig weer aan de betere hand is. 

Rugoperatie

Margrethe had al langere tijd veel last van haar rug. Op een gegeven moment zelfs zo veel, dat de koningin niet meer voor langere periodes rechtop kon staan. In februari stond er daarom een grote operatie gepland die moest helpen om haar rugproblemen aan te pakken. Daarna volgde er een revalidatieproces, waar Margrethe de afgelopen maanden goed de tijd voor heeft genomen. De oudste zoon van koningin Margrethe, kroonprins Frederik, heeft de afgelopen periode de meeste taken van zijn moeder overgenomen.

83e verjaardag

Maar afgelopen zondag liet de koningin zien dat het weer stukken beter met haar gaat. Samen met haar familie verscheen Margrethe fanatiek wuivend op het balkon van Christian IX’s Palace in Amalienborg. Duizenden Denen verzamelden zich daar om een glimp van de Deense royals op te vangen. Het is vijf jaar geleden dat de koningin voor het laatst haar verjaardag vanaf het balkon op deze plek vierde. In 2019 en 2022 verbleef de koningin in kasteel Marselisborg in Aarhus, en tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 vierde ze het in besloten kring. Het was dus de hoogste tijd voor een groot feest.

Vorige week verscheen de koningin voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar en Margrethe is dus net op tijd hersteld voor de grote balkonscène ter ere van haar 83e verjaardag. Een knap staaltje timing van de Deense koningin!

De Deense royals toonden zich afgelopen zondag eensgezind nadat ze veel in opspraak kwamen vanwege het titel-drama van afgelopen jaar. Mocht je het gemist hebben: koningin Margrethe maakte namelijk eind september bekend dat de kids van haar jongste zoon Joachim hun koninklijke titels kwijtraken. Vier van haar kleinkinderen gaan inmiddels daarom niet meer door het leven als prinsen en prinses, maar als graven en gravin van Monpezat. Afijn, de gemoederen lijken inmiddels bedaard en ondanks dat ze de titels kwijt zijn, zullen Margrethes kleinkinderen ongetwijfeld blij zijn dat hun oma weer op de been is.

Bron: Det Danske Kongehus, Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws