Slapen als een roosje: zo kies je het perfecte dekbed

Aha!

Slaap jij als een ware prinses op de erwt het liefst op een dikke stapel beddengoed? Of kun je als absolute minimalist ook prima je weg naar dromenland vinden op een simpele futon? Hoe het ook zij: een fijn dekbed mét een leuk dekbedovertrek kan een wereld aan verschil maken voor je nachtrust. We delen de beste tips om elke ochtend fris en fruitig wakker te worden!

Hoe slaap jij?

De allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: wat voor slaper ben je eigenlijk? Misschien denk je nu direct aan je slaaphouding – van languit tot opgerold in een balletje en van face-first in je hoofdkussen tot plat op je rug…zoveel mensen, zoveel wensen. Maar voor het kiezen van een dekbed, bedoelen we hier iets anders mee. Ga maar na: hoe vaak ben je in een hotel niet rillend van de kou, of juist doordrenkt van het zweet wakker geworden? Juist ja, iedereen heeft zo z’n eigen wensen qua slaaptemperatuur!

commerciële partner

Dit is een goed aanknooppunt om je ideale dekbed te ontdekken. Zo zijn donzen dekbedden de gouden standaard – met goede reden. Een vulling van 100 procent dons is namelijk zowel warm als ademend. Ideaal voor de koukleumen die tevens snel aan hun matras plakken van het zweet.

Ook handig: houd het gewicht per vierkante meter van je dekbed in de gaten. Hoe hoger het aantal grammen per vierkante meter dekbed, hoe warmer. Met een dekbed van ongeveer 200 gram per vierkante meter houd je het lekker lichtgewicht en luchtig. Met 300 à 400 gram per vierkante meter kun je juist makkelijk een warm nest voor jezelf creëren. En als je niet kunt kiezen? Dan is een vierseizoenendekbed een slimme keus. Deze kun je bijvoorbeeld splitsen in een winter- en zomerdeel, die je met knoopjes aan elkaar kunt bevestigen. Zo ben je altijd goed voorbereid!

Eerlijk delen…

Het is wel zo romantisch natuurlijk, om lekker onder de dekens bij je lover in slaap te kunnen vallen. Minder romantisch: in het holst van de nacht bibberend wakker worden omdat je lief de dekens vakkundig heeft gejat…Oei!

Als je je in dit verhaal herkent, dan is het wellicht tijd om dat gedeelde dekbed toch maar in te ruilen voor elk z’n eigen dekentje. Dat is wel zo prettig slapen. Voor de sfeer kun je dan altijd nog kiezen voor een gedeelde sprei over de dekbedden heen. Daarmee geef je je slaapkamer direct een elegante touch.

Dekbedovertrek

En als puntje op de i geldt natuurlijk: een stijlvol dekbedovertrek maakt je bed he-le-maal af. Ook hier geldt dat je eindeloze keuzes hebt, die je op je eigen wensen kunt afstemmen. Ga je voor een fleurige en kleurige bedoening op je bed? Of wil je juist helemaal tot rust komen met neutrale kleuren die perfect matchen met je interieur?

Ook qua textiel heb je veel keus. ’s Zomers zijn lakens van natuurlijke stoffen als katoen en linnen bijvoorbeeld een ware verademing. In de winter blijf je juist lekker warm met een flanellen dekbedovertrek. Voor een luxe uitstraling kun je echter ook kiezen voor stoffen als zijde of satijn. Dat is nog eens weelderig tot rust komen!

Beeld: Pexels, Max Rahubovskiy

Laatste nieuws