Moederdag: deze royal moeders en dochters zijn onafscheidelijk

Van de Oranjes tot de Yorkies.

Ter gelegenheid van Moederdag zetten we vandaag drie drietallen en een viertal in het zonnetje: deze koninklijke moeders zijn of waren onafscheidelijk van hun prinsessendochters.

The Queen Mother, Elizabeth en Margaret

Bron: NL Beeld

In de vorige eeuw waren de Windsor-zussen en hun moeder hét bekendste koninklijke gezin, al konden ze elkaar soms ook niet uitstaan. Vooral tussen The Queen Mother en haar jongste dochter, prinses Margaret, was er regelmatig mot. “Een van hen deed de ramen open, en de ander deed ze weer dicht. De een deelde een idee, en de ander keurde het meteen af”, zo vat Anne Glenconner, voormalig hofdame van prinses Margaret, hun band samen. Toch vormden de latere Queen Elizabeth, haar plichtsgetrouwe moeder en haar glamorous zus decennialang een onafscheidelijk drietal. Ze steunden elkaar door dik en dun, ook tijdens controversiële relaties, schandalen en scheidingen.

Koningin Letizia, Leonor en Sofía

Bron: NL Beeld

Ook vandaag de dag kennen we nog koninklijke moeders en dochters met een ijzersterke band, zoals de Spaanse royals. Zusjes prinses Leonor en prinses Sofía weken eigenlijk nooit van elkaars zijde, totdat Leonor twee jaar geleden besloot om haar opleiding in Wales te vervolgen. Opeens ligt er kilometers afstand tussen de zussen. Het afscheid op het vliegveld was een emotioneel moment, óók voor moeder Letizia, die normaal wat afstandelijker overkomt in het openbaar (al slaat ze heus wel eens een arm om haar dochters heen, ook voor de camera’s.)

Koningin Máxima, Amalia, Alexia en Ariane

Oranjes
Bron: NL Beeld

Ook voor koningin Máxima kwam er twee jaar geleden een grote ommekeer. Prinses Amalia én prinses Alexia vlogen na de zomer uit, twee dochters tegelijk. Hoewel prinses Ariane nog altijd thuis is (en Máx een ‘lege-nest-puppy’ kreeg om de leegte enigszins op te vullen), moet dat best even wennen zijn geweest voor de Oranjes. Moeder Máxima heeft een uitstekende band met haar drie dochters, die haar ook als vriendin beschouwen. “Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin, die ziet hoe ik me voel, die er altijd voor me is”, vertelt de kroonprinses daarover in het boek Amalia van Claudia de Breij. “Nou ja, aan de ene kant natuurlijk echt mijn moeder, aan de andere kant mijn maatje. Ik kan samen met haar tot zes uur ’s ochtends dansen, maar de volgende ochtend kan ze me er wel even aan herinneren dat ik mijn kamer moet opruimen.”

De hertogin van York, Beatrice en Eugenie

Hertogin Sarah wurmt zich het paleis weer in
Bron: NL Beeld

Ach, de onafscheidelijke Yorkies. Prinses Beatrice en prinses Eugenie zijn inmiddels beide moeder geworden, waardoor de aandacht grotendeels naar hun eigen gezinnen gaat. Maar moeder Sarah Ferguson, de hertogin van York, is nooit ver weg. Toen de kleindochters van de Queen nog young & single waren, verschenen ze immer aan de zijde van hun moeder op de rode loper of bij royal evenementen. Vandaag de dag uiten ze hun hechte band onder andere door elkaar veelvuldig te taggen op Instagram, en er gaat geen interview voorbij waarin Sarah niét haar fantastische relatie met haar dochters uitlicht.

Prinses Beatrice zou haar dochter naar verluidt ook ‘Sienna’ hebben genoemd omdat ze graag de ‘S’ van ‘Sarah’ terug wilde laten komen, en omdat het naar de haarkleur van de hertogin verwijst. Als we moeten stemmen op de aller-, allerhechtste royal moms & daughters, dan gaan we absoluut voor deze drie dames.

Bron: Daily Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws