Kroning in den lijve: Coronation Robes in tijdelijk tentoonstelling

Deze zomer biedt Buckingham Palace de unieke kans om de Coronation-outfits van dichtbij te bekijken.

De grootse kroning van Charles en Camilla is inmiddels achter de rug. Vanaf de bank (of langs de route, als je er op tijd bij was met je slaapzakje) kon je uitgebreid meegenieten van het royalty-spektakel van The Firm. Maar wil je in alle rust genieten van de pracht en praal die kwam kijken bij de kroning, dan kun je deze zomer terecht in (waar kon het ook anders) Buckingham Palace!

Royale robes

Net zoals de Oranjes elke zomer hun Paleis Noordeinde enkele dagen openstellen voor het publiek, kunnen nieuwsgierige aagjes van juli tot oktober hun hart ophalen aan de weelde van Buckingham Palace.

Dit jaar heeft die openstelling overigens een heel bijzonder detail: je kunt namelijk ook een kijkje nemen bij de zogenaamde ‘Coronation Display’! Hier kun je de outfits die Charles en Camilla droegen bij de kroning eens van dichtbij bekijken. Een absolute buitenkans natuurlijk!

Robes

In de Ballroom van het Londonse paleis zijn van 14 juli tot en met 24 september dit jaar de kronings-outfits van zowel Charles als Camilla te zien. “De highlight van de expositie zijn de outfits die gedragen werden door Hunne Majesteiten toen zij vertrokken van Westminster Abbey in de Gold State Coach en toen verschenen op het balkon van Buckingham Palace om het publiek te groeten”, aldus de Royal Collection Trust.

Zo belooft de RCT dat je onder meer Charles’ Robes of Estate in den lijve kunt bestuderen. Dit indrukwekkende kledingstuk heeft een flinke geschiedenis, aangezien Charles de tweede koning was die deze mantel droeg bij zijn Coronation. Wel zo lekker eco-bewust van de groene koning, om zelfs je kroningsgewaad te recyclen.

Ook de volledige outfit van Camilla zou te zien zijn in de tentoonstelling, inclusief de speciaal voor haar gemaakte jurk van de hand van Bruce Oldfield. En dat betekent dat je eindelijk eens een goed kijkje kunt nemen naar al die verborgen details in de borduursels op het speciale kleedje.

Museum

Hoewel de openstelling voor het grote publiek tijdelijk zou zijn, gaan er steeds meer geruchten dat koning Charles het imposante paleis definitief de rug toe wil keren als woning. Zo melden ‘insiders’ dat Charles én William al een nieuw doel voor ogen zouden hebben: het paleis kan nog wel als officieel gastenverblijf gebruikt worden voor internationale prominenten, maar verder zou het stulpje met z’n 775 kamers wellicht een nieuwe bestemming krijgen als museum. Die koninklijke collectie van de Windsors omvat immers nogal wat indrukwekkende kunstwerken – en waar beter deze te tonen dan in het paleis dat an sich al een bezienswaardigheid is? Nu nog duimen dat die Coronation-outfits ook een blijvend plekje krijgen in een toekomstige expositie!

Bron: Royal Collection Trust, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld / Bernard Ruebsamen

Laatste nieuws