Wat de baby van prinses Eugenie betekent voor de senior royals

De prinses kondigde gisteren de geboorte van haar tweede kleine aan.

Hij heeft officieel geen titel, de kleine Ernest George Ronnie Brooksbank. Maar de geboorte van de tweede spruit van prinses Eugenie en manlief Jack Brooksbank heeft toch enkele bijzondere gevolgen voor de Windsors.

Bevalling

Prinses Eugenie en Jack Brooksbank hielden ons bijna een week lang in spanning, met elke dag wel nieuwe bronnen die wisten te melden dat hare hoogheid aan het bevallen zou zijn. Maar gisteren was er dan eindelijk de bevestiging: op 30 mei dit jaar zag hun tweede spruit het levenslicht.

Met enkele bijzonder zoete kiekjes op Instagram maakte Eugenie het heugelijke nieuws bekend. “Augie vindt het nu al heerlijk om grote broer te zijn”, liet ze onder meer weten in het bijschrift.

Geen prins

Maar goed: als zoontje van iemand die niet de directe troonopvolger is, krijgt de kleine Ernest natuurlijk geen titel als prins, net als grote broer August. Toch zorgt de geboorte van Ernest voor enkele verschuivingen in de troonsopvolging. Ernest is nu namelijk dertiende in lijn voor de troon, en heeft hiermee iedereen ónder hem een plekje omlaag doen schuiven.

Dit betekent dat prins Edward, de Duke of Edinburgh, zijn dertiende plek heeft zien veranderen in een veertiende plaats, en dat prinses Anne zelfs omlaag is geschoven naar een zeventiende plek in de troonsopvolging.

Ingewikkeld

Het zit namelijk zo: in de troonsopvolging is op dit moment William de eerstvolgende in lijn. Daarna volgen zijn drie kids, en daarná komt prins Harry pas met zijn kroost. Zo geldt dat voor alle royals: elke tak van de familie wordt eerst volledig naar beneden gevolgd, voor er opzij wordt gesprongen in de royal family tree. Ook al is George dus nog geen tien jaar: hij krijgt voorrang over de rest van zijn familie die al decennialang meedraaien als working royals.

Maar er komt nog één ander bijzonder detail om de hoek kijken: tot 2015 gold in de UK een voorkeur voor mannelijke troonopvolgers. Inmiddels is dat van de baan, maar dit principe is niet met terugwerkende kracht veranderd. Hierom moet Anne, Princess Royal, als tweede kind van Elizabeth tóch jongere broers Andrew en Edward (plus kroost) voor zich dulden. Een ingewikkeld systeem, waar de royals zich zelf niet al te veel zorgen om maken. Voorlopig zit Charles immers stevig op de troon, en worden Wills en Kate klaargestoomd voor hun plekje aan de top van de monarchie.

Bron: Royal Central, Royal.gov | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws