In de royal wereld is alles anders, dat weten we inmiddels. Waar wij rond onze twintiger jaren een fatsoenlijke baan krijgen en tegen de zeventig jaar van ons pensioen kunnen genieten, komen sommige royals na een leven lang als prins of prinses te vertoeven, op bejaarde leeftijd nog eens op de troon komen te zitten. Een pensioen? Daar lijken veel vorsten nooit van gehoord te hebben. Hoe komt dat eigenlijk?
Bejaarde vorsten
Wijlen Queen Elizabeth bleef tot op 96-jarige leeftijd koningin van Engeland, koning Harald vertoeft met zijn 86 jaar nog altijd op de Zweedse troon en ook koningin Margrethe van Denemarken, die inmiddels de tachtig ruimschoots is gepasseerd, lijkt nog niet van plan om te downgraden naar een prinsessentitel. Onze eigen Beatrix deed met haar 74 jaar in vergelijking met andere Europese vorsten dus vrij vroeg afstand van de troon – vooral wanneer je bedenkt dat Charles op diezelfde leeftijd juist begón als koning.
Geloof
In de royal wereld is het overduidelijk niet gebruikelijk om na je 65e je carrière als koning(in) aan de wilgen te hangen. Historicus Simone Lamain legt uit waar dat mee te maken heeft. "In de Britse koninklijke traditie speelt het geloof een grote rol. Pas na het overlijden van zijn hoogbejaarde moeder kon Charles aan de belangrijkste taak van zijn leven beginnen", vertelt hij. "Als nieuwe koning werd Charles niet alleen gekroond, maar ook gezalfd, een traditie die teruggaat naar Bijbelse tijden. Van zijn moeder Elizabeth weten we dat ze haar koningschap zag als een taak die ze van God zelf ontvangen had." En met die overtuiging past het uiteraard niet om op een bepaalde leeftijd er 'zomaar' mee te kappen. "Voor haar bleef het een opdracht die ze niet terug mocht geven", aldus Simone.
Scandinavië
Ook in Scandinavische landen lijkt het de traditie om tot het bittere eind op de troon te blijven zitten. Hoewel koning Harald, koningin Margrethe en koning Carl Gustaf allemaal klaar lijken om van hun welverdiende pensioen te gaan genieten, ziet het er nog altijd niet naar uit dat er wel iets heel geks moet gebeuren, willen zij hun titel overdragen aan hun kroost van inmiddels middelbare leeftijd. Royaltydeskundige Arjan Mitzer vindt het weleens tijd dat die gewoonte op de schop gaat. "Als je in de bus stapt, wil je toch ook niet dat er een 90-jarige achter het stuur zit? En dat terwijl hun opvolgers allemaal in de kracht van hun leven zijn, maar op hun beurt moeten wachten. Soms is het goed om een traditie aan te passen. Misschien zal de nieuwe generatie daar eindelijk voor kiezen."
Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld