Droge en zoete witte wijn: wat is het verschil?

Beide lusten we wel, maar waarom smaakt het eigenlijk anders?

“Doe mij maar een droge witte wijn”, met die opmerking wordt de ober weggestuurd.Een slimme manier om te bestellen als niet duidelijk is wat er in het restaurant wordt aangeboden. Het verschil tussen droge en zoete witte wijn is echter nog lang niet voor iedereen duidelijk. Meestal bestellen we door het noemen van een druivenras of de ‘merknaam’ van de wijn. Maar wat is nu precies het verschil?  

Verschillen in suikers   

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat wijn van druiven wordt gemaakt. Nu is het zo dat druiven van nature over suikers beschikken. Hoe langer de druif in de zon heeft gehangen, hoe meer natuurlijke suikers deze heeft aangemaakt. Tijdens het maken van de wijn worden deze suikers vergist. Dit betekent dat de suikers door de gistcellen worden omgezet in alcohol.  

Echter, dat geldt natuurlijk niet voor alle suikers. Niet alle suikers zullen tijdens het vergistingsproces in alcohol worden omgezet. Er blijft eigenlijk altijd wel een restje over en deze restsuiker is grotendeels verantwoordelijk voor bepalen of het om een droge of een zoete wijn gaat.  

De naam zegt het eigenlijk al. Bij een droge wijn blijven er natuurlijk minder restsuikers over dan bij een zoete witte wijn. Een droge witte wijn mag zo genoemd worden als er minder dan 1% aan restsuikers in het drankje aanwezig zijn.

Deze restsuikers zijn natuurlijk van grote invloed op de smaak. Wijnmakers gebruiken de restsuikers om de juiste smaak te creëren. Door te spelen met de balans tussen suiker en alcohol, wordt een geheel nieuw smaakprofiel gerealiseerd.  

Dit verklaart ook direct waarom wijn uit verschillende streken zo anders kan smaken. De smaak wordt immers voor een groot deel bepaald door hoeveel zonlicht op de druiven heeft geschenen. In een warme en zonnige streek zal de wijn dan ook heel anders smaken door een andere verhouding van alcohol en suikers.  

Persoonlijke invloed  

Het verschil in suikers bepaalt dus op zakelijk niveau of een wijn droog of juist zoet genoemd mag worden. Toch zijn er ook nog andere factoren die een grote rol spelen. Hierbij kijken we voornamelijk naar de persoonlijke invloed. Het is namelijk heel persoonlijk hoe een wijn gevonden wordt. De één zal een bepaalde wijn als droog bestempelen, terwijl het voor de ander eigenlijk al te zoet is. Dit is geheel afhankelijk van jouw voorkeur en smaakpalet.  

Niemand kan natuurlijk voor een ander bepalen wat lekker is. Wijn kiezen is heel persoonlijk. Daarom is het altijd belangrijk om verschillende drankjes te proeven en je te laten informeren. 

Wist je dat je in veel restaurants ook een kleine proeverij kunt houden? Soms kun je ook afgaan op de keuze van de chef. In dat geval wordt er bij elk gerecht een bijpassende wijn geserveerd. Dit is een goede manier om verschillende smaken te ontdekken en te zien wat deze kunnen doen voor een gerecht.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Aldi. 

Bron: Aldi | Beeld: Pexels

Laatste nieuws