Haute Culture onder de hamer: Audrey Hepburns outfit wordt geveild

Givenchy, Audrey, en Holly: een gouden combinatie.

We kunnen natuurlijk volop genieten van de mode-iconen van de 21e eeuw. Maar laten we wel wezen: zonder de Marlenes, Marilyns en Audreys van de wereld, zouden zij nergens zijn geweest. Veilinghuis Julien’s kondigde onlangs dan ook een reeks nieuwe verkopen aan waar ons modeminnend hart van op hol(ly) sloeg.

Holly Golightly

Over haar jaren in de showbizz heeft Audrey Hepburn een indrukwekkend CV opgebouwd. Ze straalde op het witte doek, maar was evengoed als balletdanseres in Arnhem actief in de jaren ’40 om geld in te zamelen voor het Nederlandse verzet.

Een goed stel hersenen, een hoop lef, een flinke dosis acteertalent en een natuurlijke schoonheid: Audrey had het allemaal. Haar legendarische status als icoon heeft ze dan ook dubbel en dwars verdiend. Van Roman Holiday tot My Fair Lady: Audrey heeft een flinke lading succesrollen op haar naam mogen schrijven. Maar als we denken aan Audrey Hepburn, dan denken we natúúrlijk aan Holly Golightly – de naïeve New Yorkse die zowel liefde als rijkdom op het vizier heeft in de film Breakfast at Tiffany’s.

Veiling

Julien’s heeft gisteren laten weten dat de roze Givenchy-japon die Audrey draagt in de film binnenkort geveild wordt. De japon, die afkomstig was uit de najaarscollectie van 1960, was origineel uitgevoerd in het zwart. Maar op verzoek van Hepburn maakte Hubert Givenchy himself een roze versie van de midi-jurk, met een lager uitgesneden halslijn, zo meldt het veilinghuis.

Beeld: NL Beeld

De actrice draagt de roze japon op een cruciaal moment in de film – wanneer zij haar woede en verdriet over het overlijden van haar broer botviert op haar interieur. Julien’s stelt: “Het shot van Holly op het bed in de donkere kamer, met dwarrelende veren van een gescheurd kussen is een haunting beeld.” Hiermee is deze japon natuurlijk in één klap legendarisch geworden.

Mocht je zelf interesse hebben in dit stukje film- en glamourgeschiedenis, dan kun je maar beter diepe zakken hebben. In 2007 ging de jurk namelijk ook al onder de hamer, en deze bracht destijds een forse $192.000 op. De verwachting zou nu zijn dat er zo’n $200.000 à $300.000 voor de japon neergeteld zal worden, maar de fashion-expert achter Instagram-account Diet Prada merkt op dat dit bedrag nóg veel hoger kan liggen.

“In de jaren sinds 2007 hebben kostuums historisch hoge veilingprijzen bereikt. De zwart-witte Cecil Beaton-robe die Hepburn droeg in My Fair Lady werd in 2017 voor $4,4 miljoen verkocht”, aldus de kenner.

Bron: Hello! Magazine, Instagram @Diet_Prada | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws