Verloren koningszoon blijkt deze week teruggekeerd

'Het is een droom die werkelijkheid wordt', aldus de koningszoon zelve.

Groot nieuws in de royal cirkels van Thailand deze week. Daar is de tweede zoon van koning Rama X na een afwezigheid van ruim 27 jaar teruggekeerd aan het hof.

Terugkeer in Thailand

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn, zoals de beste man voluit heet, heeft een flink aantal nakomelingen. In totaal is hij vijf keer getrouwd, drie keer gescheiden, en heeft hij nu zeven kinderen. Niet met elk van hen heeft hij echter even goed contact.

Zo vertrok zijn tweede vrouw, Sujarinee Vivacharawongse, na twee jaar huwelijk met hun vier zonen en ene dochter naar Groot-Britannië. Ondertussen liet Vajiralongkorn middels een set posters aan de paleismuren weten dat dit huwelijk definitief ten einde was wegens de vermeende ontrouw van zijn nu-ex-vrouw. Hun dochter laat hij enkele jaren later nog terughalen naar Thailand, en die straalt nu aan het hof als prinses Sirivannavari.

Verloren zoon

Maar rond de rest van zijn kinderen met Sujarinee blijft het stil. Tot deze week! Opeens duikt hun tweede zoon, Vacharaesorn Vivacharawongse namelijk weer op in Bangkok na een afwezigheid van ruim 27 jaren.

The Guardian schrijft dat de koningszoon zich op verschillende plekken in Bangkok heeft laten zien. Helemaal noblesse oblige heeft de beste man onder meer een bezoekje gebracht aan een kinderdagverblijf voor kansarme gezinnen, en verschillende tempels. Tegenover de media zou hij verklaard hebben hoe blij hij is om terug te zijn.

“Ik ben een lange tijd weggeweest – 27 jaren. Het is een droom die werkelijkheid wordt dat ik terug ben”, deelde hij onder meer. Ook stelde Vacharaesorn nooit z’n roots vergeten te zijn. “Hoewel ik lang in het buitenland ben geweest, ben ik nooit vergeten dat ik een Thais persoon ben. Ik ben nooit vergeten hoe belangrijk onze cultuur is.”

Ondertussen houden officiële paleisbronnen de lippen stijf op elkaar.

Gissen

Waarom de koningszoon juist nú terugkeert, is niet helemaal duidelijk. Maar er wordt door verschillende bronnen volop gespeculeerd. Zo ligt zijn oudere halfzus, prinses Bajrakitiyabha al maanden in het ziekenhuis. In de meest recente update, inmiddels al ruim een half jaar geleden, deelde het paleis dat de beoogde opvolger van de koning met hartproblemen in het ziekenhuis was opgenomen.

Of de terugkeer van Vajiralongkorns derde kind wat te maken heeft met de voortdurende gezondheidsproblemen van Bajrakitiyabha is niet duidelijk. Voorlopig lijkt de aanwezigheid van Vacharaesorn in z’n geboorteland in elk geval een voorzichtig teken van verzoening. Wij kennen nog wel een ándere tweede koningszoon in de VS die hier een voorbeeld aan zou kunnen nemen…

Bron: The Guardian, AP | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws