Maakt het leven mooier

De 'I'm a luxury'-trui van prinses Diana is nog altijd een statement-look

Het illustreert Diana perfect als wie ze was.

'I'm a luxury few can afford', was de boodschap die prinses Diana uitdroeg met haar iconische roze trui. Met haar statement-looks bracht ze bepaalde signalen naar buiten – soms subtiel edoch duidelijk (denk aan de revenge dress), maar soms ook bijzonder flagrant, zoals met deze trui.

Iconische roze trui

Na bijna 26 jaar zijn de iconische outfits van prinses Diana nog altijd het gesprek van de dag. Ze was immers prinses én stijlicoon. Haar keuze lag dan ook vaak bij pakken in plaats van jurken en ze koos voor een comfortabele doch stylish schoen. Geen hoge pumps, maar soepele instappers – en dat maakte de prinses zo heerlijk gewoon.

Eén van haar statement-looks is de bekende roze trui. Ze brengt met de tekst op haar sweater een duidelijke hint de wereld in. Het is echter nog wel een raadsel of deze boodschap voor koning Charles bedoeld was.

Familiefoto

Diana droeg de Gyles & George trui op een familiefoto met haar beide zoons prins William en prins Harry in 1986. De Britse schrijver en voormalig politicus Gyles Brandreth heeft de spreuk bedacht. Hij droeg handgemaakte truien op de televisie, waar hij bekend mee werd. Door ontwerper George Hostler kwam het idee om de tekst op de trui te creëren.

Perfect als wie ze was

In een klein winkelzaakje in Kensington kwam Lady Di per toeval de trui tegen, vertellen George en Gyles in het boek van Eloise Moran, The Lady Di Look Book. De prinses zou in de winkel hebben gezegd: "Dit is voor mij, dit is hilarisch", en zo nam ze de trui mee naar huis.

De trui liet zien dat ze altijd vol humor zat, zélfs in die loodzware periode, toen Charles vaak vreemdging met zijn huidige vrouw Camilla. Dat de prinses dan ook in die periode de trui aantrok, geeft aan hoeveel lef ze had en hoe sterk ze in haar schoenen stond. Haar opvallende kledingkeuze droeg uit dat het haar 'niet meer zo boeide wat de wereld van haar vond', aldus Gyles.

De bekende trui wordt nog geregeld gemaakt en verkocht, en dat bewijst maar weer dat Lady Di zelfs in anno 2023 een belangrijk statement heeft gemaakt. In 2020 is de trui zelfs opnieuw op de markt gebracht door het modelabel Rowing Blazers. Net als de rode schapen-trui van de prinses blijft de roze trui dus een iconisch kledingstuk.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld