Kritiek op William neemt toe om afwezigheid bij historisch moment

'Hij had meteen het vliegtuig moeten pakken!'

Deze zondag is het zover: dan spelen de Engelse en Spaanse teams een ongetwijfeld loeispannende finale om de wereldbeker van het vrouwenvoetbal in het verre Australië. De Spaanse equipe kan in elk geval rekenen op steun van koningin Letizia en Sofía in het publiek, maar de Engelse Lionesses? Die moeten het stellen zonder royal ambassadeur. En dat is voor velen een doorn in het oog.

Spanje 2, Engeland 0

Natuurlijk weten we dat de Waleses op dit moment van hun vakantie aan het genieten zijn met de kinderen, en dus is er best wat begrip voor hun verblijf in de luwte. Maar dat zij geen reisje naar Australië willen maken voor de WWC-finale? Dat steekt. En dat er tussen alle tumult ook nog eens een bevestiging komt dat er wél twee Spaanse royal ladies in het publiek zullen zitten? Dat steekt des te meer.

In de Britse media regent het op dit moment klachten over het kroonprinselijk paar, en dan gaat het vooral om William. Want tja: de beste man is beschermheer van de lokale Football Association, en dan heurt het er toch een beetje bij dat je je koninklijke neus laat zien bij zo’n evenement, non?

Slechte planning

Hoewel het damesteam voorafgaand aan de wereldkampioenschappen wel kon rekenen op een bezoekje van de kroonprins, schittert hij bij het toernooi zelf van afwezigheid. Fans van het team vinden dit not done, en zelfs royalty-experts, topsporters, en politici hebben inmiddels hun vingers aan de kwestie gebrand.

Zo stelt voormalig doelman, Peter Shilton, dat de prins maar beter een last-minute ticket richting Australië kan boeken. “Ik denk dat hij z’n vakantie niet rond de world cup had moeten plannen, precies om wat er nu gebeurd is”, deelt Shilton. “Zodra we de finale gehaald hadden, had hij in een vliegtuig die kant op moeten zitten. Hij moet z’n gezicht laten zien.”

Voormalig minister van Sport, Gerry Sutcliffe, deed ook een duit in het zakje. “Ik vind dat de Prince of Wales erbij hoort te zijn. Ik weet dat het een lange reis is en ik twijfel er niet aan dat hij familieplannen heeft, maar dit is een uniek moment.”

Meer dan voetbal

Natuurlijk helpt het niet dat Australië als onderdeel van het Gemenebest sowieso een bijzondere band heeft met de Windsors. Dat er geen bezoekje voor ze inzit, vinden de locals dan ook weinig sympathiek. “Prins Williams afwezigheid zal gezien worden als een gigantische snub, niet alleen voor z’n nationale team, maar ook voor de vele Australische royalty-fans die al minstens drie jaar wachten op een bezoekje van de troonopvolger”, schrijft het Australische platform 9Honey.

Kortom: met twee royal ambassadeurs voor de tegenstanders en een gekrenkte nationale trots van het hostland, staat William al met 3-0 achter nog voor de finale goed en wel begonnen is. Als dat maar goedkomt…

Bron: Express, The Daily Mail, BBC | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws