Vorstelijk fashion-icoon: de peperdure smaak van sjeika Moza

Valentino, Chanel, Gaultier, en Moza.

Wie denkt aan modieuze royals, denkt al snel aan prinsessen Kate, Mary, en Charlene, of koninginnen Letizia, Rania, en natuurlijk Máxima. Maar in het verre Qatar woont nóg zo’n bijzonder stijlvolle dame, die furore maakt met haar uitgesproken modegevoel, oog voor de protocollen, en liefde voor luxelabels. We hebben het natúúrlijk over sjeika Moza bint Nasser.

Even voorstellen

Moza bint Nasser Al Missned is de tweede van de drie echtgenotes van sjeik Hamad bin Khalifa, de voormalig Emir van Qatar. Die toonde zich een zeer modern vorst door in 2013 Beatrix’ voorbeeld te volgen en óók af te treden om de nieuwe generatie een kans te geven. Sociologe Moza is sinds 1977 met hem getrouwd, en het stel heeft zeven kinderen: vijf zonen en twee dochters. Hun oudste zoon, Tamim, is de huidige Emir van Qatar.

De sjeika zet zich natuurlijk hard in voor allerhande royal duties. Een beetje liefdadigheid hier, een beleefde glimlach daar – maar áltijd in een piekfijne outfit. Niemand kent designers als Moza. We zetten een aantal van onze favorieten op een rij!

Kleur bekennen

Om te beginnen is Moza dé koningin van de monochrome outfits. Wat voor kleur ze ook uit heur indrukwekkende kast trekt, de hoogheid heeft altijd een matchende tulband of hoofddoek bij haar outfit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moza bint Nasser (@mozabintnasser)

Of ze nu in een sprookjesachtige fladderjurk verschijnt, of in een zakelijke diepblauwe tint (hoewel, de hoeveelheid glitter compenseert weer voor de business-factor van deze outfit), een matchend accessoire op de kruin is een must.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moza bint Nasser (@mozabintnasser)

En wat ook nog eens blijkt? De sjeika kan werkelijk álles hebben. Van licht duifjesgrijs tot diepgroen, en van rood tot hardblauw: de hoogheid staat het allemaal bééldig.

Moza laat haar uitgesproken gevoel voor stijl vaak gelden. Zo worden al te diepe decolletés in lijn gebracht met de zeden van haar thuisland, en al te pikante uitsneden worden opgekuist door haar eigen team van kleermakers. Of de designers er zelf zo blij mee zijn dat de sjeika met hun ontwerpen aan de haal gaat? Ach…een trouwe klant met diepe zakken kan met veel wegkomen, non?

Zakelijke couture

Hoewel de sjeika regelmatig kiest voor ongebreidelde elegantie en sprookjeswaardige japonnetjes, houdt ze het soms een tikje simpeler. Of welja, simpeler…die top is natuurlijk een couturestuk van Jean Paul Gaultier.

Sowieso heeft Gaultier, naast natuurlijk Valentino en Chanel een speciaal plekje in het designerminnende hart van de modebewuste dame. Zo droeg ze onderstaande Gaultier-outfit voor een ontmoeting met de paus in 2016.

Beeld: NL Beeld

En is deze volumineuze blouse eveneens afkomstig van de Franse couture-designer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moza bint Nasser (@mozabintnasser)

Ook is Hare Hoogheid niet vies van een powerpak hier of daar. Wederom: kleur is key!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moza bint Nasser (@mozabintnasser)

Beeld: NL Beeld

Niet te missen

Moza’s grote kracht is soft power: één en al staal, verpakt in zijde, goudbrokaat en satijn. Haar look (lang, statig, kuis en duizelingwekkend duur) heeft van haar een stijlicoon gemaakt. Onder al die designerlabels zit echter vooral een ambitieuze tante die zich niet zomaar uit het veld laat slaan.

Zo is Moza altijd een zeer zichtbare vorstin geweest. Niet alleen door de indrukwekkende hoeveelheid mascara en kohl die ze dagelijks meetorst (Hare Hoogheid loves a smokey eye!), maar ook als hoofd van talloze commissies om de ambities van vrouwen, kinderen en onderwijs te stimuleren.

Als kleine meid droomde ze ervan om dokter te worden en behaalde ze een bachelorgraad in de Sociologie, en járen later zou ze nog eens een Master behalen op het gebied van publiek beleid. De sjeika zit, ook na het aftreden van haar man, niet stil!

Bron: Beau Monde archief, Financial Times | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws