Diana’s broer herdenkt sterfdag prinses met veelzeggende foto

De prinses kwam exact 26 jaar geleden om het leven.

Vandaag is een verdrietige dag voor de Spencers en de Windsors. Het is namelijk exact 26 jaar geleden dat Diana Spencer, de toenmalige Princess of Wales, om het leven kwam.

Nieuw leven

De laatste jaren van haar leven waren een regelrechte achtbaan voor Lady Di. In 1992 gingen zij en kroonprins Charles al elk hun eigen weg, en in 1996 was de scheiding definitief. Als publiekslieveling die eindelijk de boel weer op de rit had gekregen leek de toekomst Diana toe te lachen. Tot zij op 31 augustus 1997 verongelukte in Parijs.

Uitvaart

Bij Diana’s uitvaart op 6 september stonden de straten in Londen vol met mensen die de te vroeg gestorven prinses een laatste eer wilden bewijzen. Haar kist werd van Kensington Palace naar Westminster Abbey getrokken op een affuit, met in de rouwstoet erachter haar zoons, prinsen William en Harry, ex-echtgenoot Charles, ex-schoonvader Philip, en natuurlijk haar broer, Charles Spencer.

Beeld: NL Beeld

Achteraf zouden zowel Harry als Diana’s broer te kennen geven hoe ‘wreed’ ze deze processie vonden. “Mijn moeder was net gestorven, en ik moest een heel eind achter haar kist lopen, bekeken door duizenden mensen om me heen, en nog eens miljoenen meer via de tv”, vertelde Harry in 2017 al aan Newsweek. “Ik denk niet dat dat gevraagd zou moeten worden van een kind, in welke situatie dan ook. Ik denk niet dat dit vandaag de dag nog zou gebeuren.”

“Er was tegen mij gelogen”, deelde Charles Spencer bovendien in 2017. Zo was hem verteld dat de jonge prinsen William en Harry mee wílden lopen in de processie. “Bizar en wreed”, blikte Lady Di’s broer terug op het gebeuren.

Speech

Ook bij haar uitvaart zelf stak Charles Spencer zijn mening niet onder stoelen of banken. Zo stelde hij dat dat ze een ‘natuurlijke nobelheid’ bezat, en in het laatste jaar van haar leven ‘bewees geen koninklijke titel nodig te hebben om haar eigen soort magie te blijven creëren.’

Beeld: NL Beeld

Daarnaast haalde hij hard uit naar de rol van de media. “Ze sprak eindeloos over weggaan uit Engeland, vooral vanwege hoe ze behandeld werd door de kranten. Ik denk niet dat ze ooit heeft begrepen waarom haar oprecht goede bedoelingen door de media werden bespot, waarom zij immer voornemens leken te zijn om haar ten val te brengen. Het is verbijsterend. Mijn eigen en enige verklaring is dat oprechte goedheid bedreigend is voor degenen aan de andere kant van het morele spectrum”, aldus Charles.

Herinneringen

Vandaag staat de jongere broer van wijlen prinses Diana stil bij de bijzonder treurige dag. Zo deelt hij een foto van z’n grote zus met z’n arm om hem heen uit de tijd dat zij nog gewoon de kleine Spencers waren.

De Earl heeft ervoor gekozen om de foto voor zich te laten spreken, en verder geen onderschrift bij het lieve beeld van de twee te plaatsen. Uiteindelijk zijn het zijn woorden bij haar uitvaart die misschien wel het beste het leven van z’n geliefde zus hebben samengevat:

“Van alle ironieën rond Diana, was dit misschien wel de grootste – een meisje dat de naam van de oude godin van de jacht kreeg, was uiteindelijk de meest opgejaagde persoon van de moderne tijd.”

Bron: BBC, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws